doc. Břetislav Rychlík

Kandidát do Senátu za obvod č. 59 - Brno-město

Břetislav Rychlík, narozený v roce 1958 v Uherském Hradišti, je režisér, dokumentarista, publicista, herec a scenárista, vysokoškolský učitel a veřejně angažovaná osobnost.

Po absolvování gymnázia ve Strážnici byl postupně studentem techniky, dělníkem na kachní farmě, kulisákem, nápovědou, asistentem režie, hercem v oblastních divadlech. Výrazně je však spjatý s legendárním HaDivadlem, kde hrál i režíroval. V roce 1988, v časech, tzv. perestrojky, dostal Uměleckou cenu ÚV SSM. Za to se režimu odměnil organizováním a šířením petic na podporu uvězněných disidentů. V létě roku 1989 se stal signatářem a sběratelem podpisů pod protirežimní petici Několik vět.

Během hostování HaDivadla a Divadla Husa na provázku v listopadu 1989 v Praze brněnská divadla zahájila jako první stávku československých divadel. Účastnil se zakládání Občanského fóra v Praze. 20. listopadu společně s Františkem Derflerem vyzvali občany Brna k zahájení boje za svobodu. Moderoval všechny protirežimní demonstrace na Náměstí svobody, včetně generální stávky.

Jako herec hrál v česko-slovenských filmech, mimo jiné v kultovním Dědictví Věry Chytilové. Od roku 1988 režíruje v českých i zahraničních divadlech. Během tzv. Televizní krize v roce 2000 se stal jedním ze zakladatelů iniciativy Česká televize–věc veřejná.

Několik let (až do smrti Otakara Motejla) se ženou vytvářeli společně s Kanceláří veřejného ochránce práv cyklus Případ pro ombudsmana.

Za svou tvorbu v oblasti dokumentárního filmu má řadu mezinárodních i domácích cen. V roce 1993 získal novinářskou Cenu křepelek, o rok později se stal jedním z vítězů Evropského fejetonu. Léta dobrovolnicky pracoval se Sdružením pěstounských rodin.

Vyšly mu dvě knihy - Konec žebřiňáků a Sestup ke kořenům.  Spolupracuje s folklorními festivaly (Strážnice, Kyjov, Velká nad Veličkou). V roce 2014 se habilitoval a získal titul docent na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, kde učí v Ateliéru režie a dramaturgie. Nikdy nebyl členem politické strany.

Od roku 1988 je ženatý. S manželkou Monikou žijí v Brně, kde se jim narodily dvě dcery Apolena a Juliána.Má dvě vnučky René a Eleonoru.

„Jako dokumentarista jsem se snažil přiblížit úděl minulým režimem stíhaných lidí, lidí na okraji společnosti nebo dávat do popředí opomíjená sociální témata. Trápí mě rozeštvávání české společnosti a bezohledný populismus. Politiku vnímám jako službu občanům, střet hodnot opřených o tradice demokracie a humanismu. V tomto smyslu věřím, že by moje působení v politice bylo pokračováním toho, co dělám celý život. Uvědomuju si však, že dokonalá demokracie není možná, protože neexistuje dokonalý člověk,“ uvádí Břetislav Rychlík.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme