„Senát jako barikáda proti okupantům z Kremlu.“ TOP 09 představila své kandidáty do horní komory

22. 8. 2024

Při vzpomínce událostí srpna 1968 a pod heslem „Senát jako barikáda proti okupantům z Kremlu“ představila TOP 09 pětici osobností, které o podzimních volbách vyšle do horní komory Parlamentu České republiky. Spojení kandidátů s výročím okupace bylo víc než symbolické: rostoucí obava o bezpečnost a suverenitu země, o nezávislost jejích institucí či o svobody občanů – i vzhledem k chování a rétorice opozice, či k nárůstu radikalizovaných stran a hnutí – jsou totiž podle TOPky důvodem, proč na senátních volbách opravdu záleží.

„Výročí 21. srpna nám každoročně umožňuje reflektovat, jak důležitá je svoboda a demokracie, a že je opravdu nezbytné, aby za ně každá generace sváděla svůj zápas. Jedním ze způsobů je stát se aktivními občany, kteří se nezdráhají vstoupit do politiky,” zdůraznila v zahradě senátního Valdštejnského paláce předsedkyně TOP 09 a dolní komory Parlamentu Markéta Pekarová Adamová a vyzdvihla, že vedle dvou senátorů kandidují tři veřejně angažované osobnosti.

„Je podstatné uvědomit si, že v dnešní době nám v tom zápase jde o samotný charakter státu,“ vysvětlila dále, proč si její strana pro zahájení senátní kampaně vybrala právě 21. srpen. „Stačí letmý pohled k našim východním sousedům, abychom viděli, jak křehká je jak svoboda a demokracie, tak záruky s nimi spojené; ať už to je spravedlnost a právní řád, lidská práva, nebo svoboda médií a vyjadřování. Vidíme, co všechno je možné napáchat za poměrně krátkou dobu.“

Právě v této atmosféře dle Pekarové Adamové nabývá Senát na společenském významu: „Ne nadarmo se říká, že právě horní komora je tou, která bdí nad samými základy naší společnosti a má je jako zásadní prioritu. Věřím, že voliči, kteří přijdou k těmto volbám, si tuto hodnotu Senátu velmi dobře uvědomují, vyjádří u nich svůj jasný postoj, a i proto podpoří kandidáty TOP 09.“

Místopředseda Senátu a TOP 09 Tomáš Czernin připomněl, že zastoupení strany v horní komoře s každými volbami roste: Zatímco v roce 2016 byl za TOP 09 jediným senátorem, od roku 2022 má už strana v horní komoře sedm křesel.

„Naši senátoři se totiž ukazují jako velmi pracovití, viditelní a důvěra, která jim byla občany dána, je oprávněná,“ uvedl. „Cením si odvahy našich letošních kandidátů a věřím, že do voleb nasadí všechny síly, protože ta kampaň je velice tvrdá. Věřím, že se tady na půdě Senátu setkáme ještě ve větším počtu.“

Zkušený Fischer chce zapojit občany do otázek bezpečnosti

Za obvod č. 17, Praha 12, kandiduje Pavel Fischer – současný senátor, někdejší ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta Václava Havla, bývalý poradce pro zahraniční politiku v Generálním štábu Armády ČR i na ministerstvu kultury ČR a svého času též velvyslanec ve Francii a Monaku, kterého obě země za jeho působení vyznamenaly záslužnými řády.

„Mám za to, že není čas tříštit síly, ale že je potřeba ukázat, že umíme spolupracovat,“ vyzval při setkání s novináři Fischer„O to jsem se v Senátu také šest let snažil – i velmi složité otázky bezpečnosti, obrany a zahraničních věcí jsme dávali do agendy tak, aby se nad nimi mohla setkat většina senátorek a senátorů. A dařilo se to.“

Obranu a bezpečnost, s nimiž má zkušenosti nejen jako trojnásobný předseda senátního výboru, ale též jako někdejší vrchní ředitel sekce bezpečnostně-multilaterální na Ministerstvu zahraničních věcí či jako poradce pro strategické a bezpečnostní otázky, vnímá Pavel Fischer jako svoji hlavní agendu i pro další volební období. Rád by přitom tyto oblasti více otevřel veřejnosti.

„Obrana a bezpečnost, to nejsou jenom služby, které můžeme delegovat na policii, ozbrojené sbory nebo na Armádu České republiky, ale je to záležitost všech občanů. Z tohoto pohledu, i s ohledem na vážnou bezpečností situaci dnes, je třeba, abychom občany dokázali v těchto otázkách více zapojovat. Je nutné studovat naše zákony a případně nabídnout jejich novely. Jsem připraven se o to v této rovině zasadit,“ přiblížil svoji vizi Fischer.

Pokrokový pedagog Korda se hodlá zasadit za rozumné školství

Druhý kandidát se uchází o obvod č. 23, Praha 8, ve kterém již 20 let vede vyhledávanou vzdělávací instituci, založenou na moderních metodách s důrazem na tvořivé prostředí, atmosféru příjemné spolupráce a na maximální možný rozvoj osobnosti a individuální schopnosti žáků. Je jím pedagog a ředitel Smysluplné školy v Praze Karlíně, někdejší prezident Asociace profese učitelství a výrazný propagátor moderní, kurikulární reformy vzdělávání Mgr. Jan Korda.

„Do senátních bojů vstupuji s mottem ‚Rozum a srdce‘, protože pro mě rozumné, kvalitní školství je srdcem společnosti a mrzí mě, že oproti ostatním oblastem je u nás poněkud potlačováno,“ představil své senátní ambice Korda„Mým tématem je kvalita vzdělávání s ohledem na to, co se momentálně ve školách skutečně děje. Proto bych v případě volebního úspěchu rád setrval v pozici ředitele školy – rád bych byl politikem, který nežije v bublině mimo reálný život. I můj program vychází z toho, co jsem za dvacet let od obyvatel slyšel. Z toho, jak vzdělávání vidí oni.“

Přiblížil i politické plány: „Přicházím s konkrétními nápady, rád bych do práce v Senátu promítl práci v kampani, pro ministerstvo mám připravený návrh, jak do škol implementovat strategii 2030+, která je hlavním dokumentem českého vzdělávání a jejíž zavedení do praxe se nyní nedaří.“

Veřejně aktivní Hašek jde hájit bezpečnost i sociálně oslabené děti

V obvodu č. 41, Benešov, kandiduje Dominik Hašek – jeden z nejvýznamnějších reprezentantů České republiky v historii sportu a v posledních letech hlasitý kritik vojenské agrese na Ukrajině, zejména pokud jde o prosazování sankcí proti Rusku a Bělorusku na mezinárodních hrách.

„I nyní, přesně jako na ledě, budu v první řadě pracovat pro tým. Tím týmem bude Benešovsko a Praha-východ, nároďákem Česká republika,“ klade si za úkol Hašek s tím, že se zaměří zejména na oblasti bezpečnosti země a na podporu sportu a vzdělání u dětí a mládeže. Zmínil přitom plán sociálních programů, s nimiž má zkušenosti zejména ze sportovní organizace Hasek’s Heroes. Tu pro společensky znevýhodněné děti založil během svého hokejového působení v Buffalu.

„Jsem přesvědčen, že investice do zdraví, sportu a vzdělání našich dětí je nejlepší investicí do budoucnosti naší společnosti. Je to jedna ze základních motivací, proč kandiduji,” doplnil.

Hybatel sametové revoluce Rychlík kandiduje v zájmu svobod

„Mám volební číslo 5, mezi jehož ústřední témata v numerologii patří ochrana svobody. Právě ta je jedním z důvodů, proč jsem se po výzvě skupiny mladých lidí a za utvrzení od mého vzácného přítele Karla Schwarzenberga rozhodl pro vstup do politiky,“

vzkázal uchazeč o senátní obvod č. 59, Brno-město, doc. Břetislav Rychlík – dokumentární a divadelní režisér, pedagog JAMU, jeden z hybatelů sametové divadelní stávky i vzniku Občanského fóra a v těchto dnech iniciátor výzvy Je čas podat ruku! k podpoře slovenských kulturních institucí proti politickým tlakům.

„Jsem rodem moravský Slovák, mám na Slovensku stovky přátel a vyděsilo mě, jak rychle tam došlo k úplnému rozvratu institucí. V kontextu toho, co pro nás chystá česká opozice – například slovenskou cestu likvidace veřejnoprávních médií – jsem si pro kandidaturu vybral horní komoru Parlamentu, která je pojistkou demokracie; přežila i panování inženýrů Zemana a Babiše,“ uvedl Rychlík a dodal, že vedle svobody médií se chce zaměřit na školství, kulturu a životní prostředí.

Populární Pavera chce navázat na regionální úspěchy. I celostátně

„Stále věřím, že politika se dá dělat vstřícně, slušně a s pokorou,“ sdílel svoji naději pro další volební období senátor a bývalý poslanec Mgr. Herbert Pavera, předseda moravskoslezské TOP 09, osmnáct let předseda Sdružení obcí Hlučínska a také už dvacet šest let starosta několikanásobné Vesnice roku, Bolatic. Kandidaturou obhajuje mandát ve svém obvodu č. 68, Opava

„S plnou vážností říkám, že práce senátora není jen hlasování o zákonech, ale také to, co přináší svému regionu a co přináší lidem v tom regionu žijícím. Jsem nesmírně rád, že se mi v uplynulých letech podařilo pomoci řadě lidí, obcí a měst nebo prezentovat náš region tady v Senátu. Osobně jsem ale nejvíce hrdý na zřízení a financování bezplatné právní poradny v Opavě, která za šest let pomohla tisícovkám lidí,“ ohlédl se Pavera za dosavadním působením v horní komoře.

V dalším volebním období by rád na svůj úspěch navázal jak pokračováním ve všech svých dosavadních činnostech v regionu, tak i celorepublikově, podporou dostupného bydlení pro mladé, modernizací vzdělávání či kvalitnější péčí o seniory.

Podporu TOP 09 má dalších jedenáct jmen

„Zásadní pro mě je, abychom udrželi Senát ve složení, ve kterém má demokracie jasnou většinu a ve kterém obskurní hlasy zůstanou marginální,” uzavřela Markéta Pekarová Adamová. A právě to je důvodem, proč kromě osobností, které TOP 09 sama navrhla, vyjadřuje strana podporu i kandidátům dalších politických subjektů. Fandit tak bude přesně v polovině zbývajících dvaadvaceti volebních obvodů pro období 2024–2030. Konkrétně jde TOPce o tato jména:

• volební obvod č. 5 – Chomutov: Jiří Kulhánek (za ODS);

• volební obvod č. 8 – Rokycany: Pavel Karpíšek (za ODS);

• volební obvod č. 14 – České Budějovice: Zbyněk Sýkora (za ODS);

• volební obvod č. 20 – Praha 4: Jiří Drahoš (za STAN);

• volební obvod č. 26 – Praha 2: Miroslav Bárta (za STAN);

• volební obvod č. 29 – Litoměřice: Ladislav Chlupáč (za ODS);

• volební obvod č. 35 – Jablonec nad Nisou: Vít Němeček (za ODS);

• volební obvod č. 38 – Mladá Boleslav: Raduan Nwelati (za ODS);

• volební obvod č. 44 – Chrudim: Jan Tecl (za ODS);

• volební obvod č. 56 – Břeclav: Rostislav Koštial (za ODS);

• volební obvod č. 74 – Karviná: Bohuslav Niemiec (za KDU-ČSL).

Markéta Volfová, tisková mluvčí TOP 09