Prosadíme spravedlivou rodinnou a sociální politiku

• Ocenění a podpora rodiny ve všech přirozených funkcích v průběhu celého života. Daňové slevy a prázdniny, sladění rodinného a profesního života, více času pro výchovu dětí a péči o blízké.
  • Jednoduchý, digitální systém sociálních dávek. Propojené úřady, které si samy pošlou vaše dokumenty. Pravidelná valorizace dávek.
  • Víceleté financování sociálních služeb pro větší stabilitu a efektivní fungování.
  • Flexibilní trh práce. Podpora zkrácených úvazků a práce z domova. Stát jako zaměstnavatel půjde příkladem.
  • Náklady na sociální služby si odečtete z daní.

Předcházejme složitým sociálním situacím a pomáhejme těm, kteří chtějí aktivně změnit svůj život.

Pro rozvoj naší společnosti není nic důležitějšího než stabilní rodina. Proto rodinám pomůžeme zvládnout všechny výzvy, před kterými v dnešní době stojí: Podpoříme flexibilnější pracovní podmínky a nabídneme širší možnosti, jak sladit rodinný a profesní život, aby si lidé mohli dovolit věnovat více času dětem a péči o blízké – včetně vyšších finančních příspěvků na péči. Nezapomínáme, že střední třída je základem společenské a ekonomické stability země.

Chceme maximálně zjednodušit život všem, kdo poctivě pracují, a současně nabídnout cílenou pomoc těm, kteří si ji nedokážou zajistit sami. To znamená, že zajistíme celkovou kvalitu, modernizaci a systémové financování sociálních služeb. Mnohem větší pozornost si zaslouží rozvoj terénních a ambulantních služeb. Sociální služby musejí být vstřícné a musejí svým klientům výrazně zvyšovat kvalitu života. Proto budeme jejich výsledky neustále porovnávat a soustředit se na nápravu slabých míst.

Stejně důležitým úkolem sociální politiky je řešení složitých období. Vůbec nejúčinnější je krizím předcházet, proto budeme rodinám pomáhat, aby o svou stabilitu pečovaly pokud možno samy: zajistíme jim dostupné poradenství i pomoc a budeme podporovat služby sociální prevence a poradenství. Se zlepšováním sociálního systému přichází i reforma systému dávek: Říkáme ano sociálnímu šetření a individuálnímu přístupu, zastropování příspěvku na bydlení nebo vyhodnocení systému náhradního výživného, zbytečné dávky ale sjednotíme, nebo zrušíme.

Postoje k sociální politice a návrhy řešení naleznete v plné šíři v kapitole Podpora rodin a sociální politika volebního programu 2021.

TOP 09 má plán, jak vesnice zbavit starostů i úředníků a ušetřit
25. 6. 2024

TOP 09 má plán, jak vesnice zbavit starostů i úředníků a ušetřit

Obec, jež sama nedokáže zajistit základní služby, jako je třeba mateřská škola, nemá samostatně existovat.

Celý článek
Kandidát do senátu Korda: Je nutné přemýšlet o změně přijímaček. Kvalita vzdělávání nikoho nezajímá
30. 5. 2024

„Kvalita se musí vyplatit. Dnes jsou všechny školy financovány úplně stejně. Učitelé v přeplněné škole jsou placeni stejně jako učitelé v poloprázdných školách, o které zájem není. Vše se dává plošně a to je špatně,“ říká kandidát na senátora za TOP 09 Jan Korda, pedagog a ředitel Smysluplné školy na Lyčkově náměstí v Praze-Karlíně, který by rád právě otázku kvality vzdělávání otevřel v senátu.

Přijímací zkoušky prohlubují sociální rozdíly ve vzdělávání
29. 5. 2024

Přijímací zkoušky prohlubují sociální rozdíly ve vzdělávání

Přijímací zkoušky jsou jednou z hlavních nekoncepčních částí systému vzdělávání ČR. Dle RVP ZV mají být hlavním cílem vzdělávání v základních školách klíčové kompetence (komunikace, řešení problému,  sociální a interpersonální, pracovní….), které většina základních škol ignoruje, neboť tlak rodičů i dětí na ZŠ  je hlavně dobrá příprava na SŠ a současné přijímací zkoušky hlavní cíle vzdělávání vůbec neověřují (ono se to ani v 60 minutách nedá….)

Celý článek
Důchodová reforma je správná, její odložení by znamenalo problémy pro současné důchodce, ale i jejich děti a vnoučata
28. 5. 2024

Poslanci začali sněmovní týden v úterý 28. května projednáváním návrhu důchodové reformy v prvním čtení. Vláda Petra Fialy je zodpovědná a po dlouhých letech přichází s odvážnými kroky, které dlouhodobě přispějí ke stabilizaci penzijního systému. Vládní koalice je připravena reformu hájit – občané i stát si to zaslouží.

Celý článek
SPOLU: V nejbližších dnech podáme návrh na mimořádnou schůzi, debata o důchodové reformě ve Sněmovně začne příští týden
22. 5. 2024

Poslanci zahájili sněmovní týden, a to během úterní 103. schůze 21. května. Zástupci dolní komory Parlamentu ČR zároveň s největší pravděpodobností v tomto týdnu dodají vedení Poslanecké sněmovny dostatečné množství podpisů pro svolání mimořádné schůze k projednávání důchodové reformy v dalším týdnu.