TOP 09 se chce podílet na vedení ve většině krajů, do voleb jde v koalicích

5. 9. 2024

Vládní TOP 09 jde za dva týdny do krajských voleb v různých typech koalic. Vedle spolupráce kopírující vládní uskupení Spolu, kde vedle TOP 09 figurují ODS a KDU-ČSL, kandidují její členové v koalicích s ODS, Starosty, Zelenými či menšími regionálními uskupeními. Různorodost formátů podle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové ukazuje, že se kandidáti TOP 09 umějí domluvit. Samostatnou kandidátku strana nepostavila, stejně jako před čtyřmi lety. Cílem TOP 09 je obhájit dosavadní pozice dvaceti krajských zastupitelů a dál se ve většině krajů podílet na jejich vedení, uvedla dnes Pekarová Adamová na tiskové konferenci k zahájení horké fáze kampaně v Praze.

V povolebních vyjednáváních TOP 09 vylučuje spolupráci s komunisty, SPD a menšími uskupeními, která mají extremistický a radikální charakter. Zcela neodmítá utvoření společných vedení krajů s hnutím ANO tam, kde by strana bývalého premiéra Andreje Babiše na základě výsledků hlasování mohla jinak utvořit koalice s komunisty či SPD.

„Ambicí je, abychom ve většině krajů udávali směr,“ uvedla Pekarová Adamová. Ohledně spolupráce s hnutím ANO, které na parlamentní úrovni představuje opozici, připomněla, že nyní TOP 09 v některých regionech s hnutím ANO spolupracuje, snaží se tomu ale vyhnout. Záležet bude hodně na výsledcích hlasování a úvaze regionálních politiků, řekla.

Soustředit se chtějí kandidáti TOP 09, mnohdy už se zkušenostmi s vedením samospráv, na témata společná všem regionům - infrastrukturu, školství a zdravotnictví, současně se ale chtějí zaměřit na "bolavá místa" jednotlivých krajů. Například v průmyslovém Královéhradeckém kraji se vedle školství orientovaného na potřeby tamních firem chce TOP 09 věnovat péči o stárnoucí obyvatelstvo, tak aby potřebnou péči mohli lidé čerpat z domova.

Karlovarský kraj se soustředí na získání vysoké školy, aby z regionu neodcházeli mladí. Moravskoslezský kraj by TOP 09 chtěla posunout v oblasti bezpečnosti či energetiky. V Olomouckém kraji chce strana řešit sociální nerovnosti. Kandidáti TOP 09 jsou připraveni pracovat tak, aby nenechali nikoho v kraji na okraji, shrnula Pekarová Adamová s použitím hesla kampaně.

Volby do krajů se uskuteční za dva týdny 20. a 21. září společně s hlasováním o obměně třetiny Senátu.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme