Zastupitelé TOP 09 odmítají spolupráci Rady Městské části Praha 8 s KSČM

27. 11. 2014


Všech 7 nově zvolených zastupitelů TOP 09 odmítlo na ustavující schůzi Zastupitelstva Prahy 8 zvolit členy Rady této městské části. Koalice, kterou tvoří hnutí ANO, ČSSD a Strana zelených, je menšinová a ke zvolení nové Rady, včetně starosty Romana Petruse (ČSSD), došlo pouze díky hlasům KSČM. Opozice ve složení TOP 09, ODS a Osmička sobě nehlasovala pro žádného člena Rady. TOP 09 i ODS dokonce na protest opustila v době volby jednací sál. Volba probíhala poprvé za 25 let od Listopadu 1989 veřejně, když jako první bod programu schválila nová koalice změny v jednacím řádu Zastupitelstva a rozhodla se nevyužít možnosti tajné volby.

„Zásadně nesouhlasíme se situací, v níž menšinová koalice potřebuje ke svému zvolení hlasy komunistických zastupitelů,“ konstatuje Petra Hainzová, předsedkyně zastupitelského klubu TOP 09 v Praze 8. „Pro TOP 09 je zcela nepřijatelné, že nové vedení radnice bude závislé na vůli KSČM a starosta i všichni radní budou snadno vydíratelní komunisty. Fakt, že jedním z komunistů, kteří novou Radu podpořili, je Zdeněk Nagovský, člověk, který v 80. letech pracoval jako četař Pohraniční stráže, je jen příslovečnou třešničkou na dortu,“ uzavírá Hainzová.

Zastupitelé TOP 09 navrhli Zastupitelstvu usnesení, v němž žádali Radu Prahy 8, aby zveřejnila text „opoziční smlouvy“ s KSČM. Tento návrh nebyl přijat, což vyvolává značné pochybnosti o vůli nového vedení radnice chovat se transparentně a brát vážně požadavek veřejné kontroly politiků, kteří jsou zvolenými zástupci občanů Prahy 8.
„Požadavek nové koalice na veřejnou volbu byl jasným signálem, že si její členové vzájemně nedůvěřují. Uvidíme, jaké posty z rekordního počtu patnácti placených funkcí za tuto podporu koalici dostanou komunisté.“ dodala Markéta Adamová, poslankyně a předsedkyně regionální organizace TOP 09.


Petra Hainzová, M.A., předsedkyně zastupitelského klubu TOP 09 v Praze 8
Tel.: 732 219 597

Ing. Markéta Adamová, předsedkyně Regionální organizace TOP 09 Praha 8
Tel.: 739 356 356

www.naseosmicka.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme