Koalice SPOLU: Média veřejné služby potřebují udržitelný systém financování

10. 7. 2024

Poslanci zahájili v úterý 9. července další sněmovní týden. Na programu 108. řádné schůze Poslanecké sněmovny bude například rozvodová novela, novela občanského zákoníku, která zavádí definici domácího násilí, nebo návrh na odvolání Lubomíra Veselého z Rady ČT. Během tohoto týdne čekají poslance také dvě mimořádné schůze – ve středu k novelám zákonů o audiovizi a o spotřebních daních a ve čtvrtek k velké mediální novele. Ta počítá se zvýšením koncesionářských poplatků – televizního o 15 korun na 150 korun měsíčně a rozhlasového o deset korun na 55 korun měsíčně.

„Zítra je na jedenáctou hodinu pevně zařazený bod s názvem návrh na odvolání Lubomíra Veselého z funkce člena Rady ČT. Pan Veselý byl zvolen členem Rady ČT v květnu roku 2020 a v těch posledních čtyřech letech byl autorem celé řady nekorektních, urážlivých a mnohdy i vulgárních výroků, které směřoval zejména vůči ženám působících v kulturním prostředí, ale také vůči novinářkám. Závažným způsobem narušil důstojnost funkce člena Rady ČT a ohrozil dobré jméno samotné České televize,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Ve čtvrtek ráno budeme projednávat takzvanou velkou mediální novelu. Média veřejné služby jsou důležitou součástí demokratického a svobodného uspořádání země, proto je naprosto klíčové, abychom zajistili jejich udržitelné financování. Televizní poplatky se nezvyšovaly šestnáct let, ty rozhlasové dokonce devatenáct let. Za tu dobu se hodnota výše poplatku snížila na polovinu. Jsem moc rád, že se nám podařilo dohodnout i to, že poplatky budou indexovány a tím bude zachována udržitelnost,“ uzavřel Jan Jakob.

„Zavádíme smluvený rozvod, protože se ukazuje, že tato forma snižuje justiční zátěž, ale vede také k dobrovolnému plnění dohod po rozvodu a nižšímu traumatu – především dětí. Umožňujeme sloučení opatrovnického a rozvodové řízení. Podporujeme rodiče, kteří vychovávají děti sami. Nastavujeme vyšší úročení z výživného, ale i postoupení pohledávky na výživném, které dovolí rodičům, aby výživné zaplatila samoživitelům třetí osoba, která jej následně bude vymáhat po povinném. Současně mám velkou radost, že se nalezla shoda i na znovuzavedení dovolání v rodinných věcech, které sjednotí judikatury v této oblasti, což je dlouhodobý nedostatek rodinné justice,“ řekla Eva Decroix, 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme