TOP 09 Praha: Pravidla developerům, pomoc rodinám, bezpečná Evropa

30. 4. 2015

Pravidla pro developery, podpora slaďování rodinného a pracovního života, a také jasný postoj k politice současného ruska. to jsou hlavní závěry sobotní ideové konference pražské TOP 09, které se zúčastnilo přes osm desítek členů a odborníků na diskutovaná témata. Debatovalo se nejen o pravicové sociální politice, veřejném prostoru a významu podnikatelského prostředí, ale také o evropských výzvách současnosti.

"Politici mají úkol utvářet veřejný prostor prostřednictvím smysluplných veřejných zakázek. Mají od voličů mandát spravovat věci veřejné ve spolupráci s odborníky, nikoli své rozhodování alibisticky nahrazovat například institutem obecného referenda,“ řekl předseda pražské TOP 09 Jiří Koubek, který by garantem diskuse o veřejném prostoru. Varoval před politickým alibismem, který může u velkých projektů převládat.

Panel Veřejný prostor a význam podnikatelského prostředí, v kterém mimo jiné vystoupil i přední český architekt Josef Pleskot, moderoval také bývalý kandidát na senátora za Prahu 9 a člen předsednictva pražské TOP 09 Jiří Vávra. „Praha se musí dál vyvíjet a nabízet svým občanům nové možnosti bydlení. Nicméně to neznamená, že se může rozvíjet nekontrolovaně a bez jasných pravidel pro developery,“ uvedl Jiří Vávra.

Pravicové sociální politice se věnovala poslankyně Markéta Adamová, která potvrdila, že rodina je pro konzervativní TOP 09 prioritou. "Součástí naší prorodinné politiky je podpora flexibilních pracovních úvazků a také dostatečné sítě služeb pro rodiny s dětmi. Je to cesta k tomu, jak umožnit rodičům sladit jejich rodičovskou roli s pracovním uplatněním," řekla poslankyně Adamová. Změny plánuje navrhnout ve formě zákonů. V diskusi vystoupil také ekonom Lukáš Kovanda, který zdůraznil potřebu důchodové reformy.

Musíme si umět vysvětlit chování společnosti v informačním věku, jehož symbolem už není soustruh, ale počítač. Navíc Evropu v současné době ohrožují dvě velké skupiny, jejichž elity a občané jsou silně frustrováni. Je to Rusko a arabské země," míní garant panelu Evropské výzvy současnosti poslanec František Laudát. Společně s ním na tato témata diskutovali politolog Michael Romancov či publicista Jefim Fištejn.

TOP 09 Praha