Narodil se  16. prosince 1970 v Plzni. Roku 1989 absolvoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Plzni. Do roku 1991 pracoval v oblasti údržby výpočetních středisek nejprve pro VSŠE v Plzni a později pro Českou poštu, s.p. Od  roku 1991 podniká ve společnosti DISK obchod  & technika. V počátku 90.let v oblasti výpočetní a kancelářské techniky a od roku 2000 v oblasti údržby celonárodních telekomunikačních sítí. V současnosti řídí tuto středně velkou servisní společnost s nepřetržitým provozem a s pobočkami ve všech krajích ČR.

V roce 2004 absolvoval Tomáš Jílek řadu odborných školení a seminářů pro zvýšení absorpční kapacity ČR po vstupu do EU v oblasti Strukturálních opatření a fondů. Tyto zkušenosti zúročil jako odborný konzultant řady úspěšných projektů v oblasti cestovního ruchu a alternativních zdrojů elektrické energie. V oblasti investic do alternativních zdrojů nadále podniká v několika společnostech.

Od roku 2003 se Tomáš Jílek angažoval jako předseda Sdružení na podporu mládeže a vodních sportů, kde stál u propagace nových vodních sportů v ČR. V oblasti sportu a cestovního ruchu nadále působí jako poradce pro organizaci, řízení a investiční projekty.

Tomáš Jílek se dosud politicky neangažoval. Během volební kampaně pro předčasné volby na podzim 2009, jako člen přípravného výboru, koordinoval vznik Akčních týmů pro kontaktní volební kampaň v Plzeňském kraji.

Tomáš Jílek je svobodný a má jednoho syna, hovoří anglicky a rusky a mezi jeho zájmy patří sport, cestování, fotografování a gastronomie.