Koaliční slepenec? I tak by mohla vypadat krajská vláda

15. 11. 2012

Karlovy Vary - Naděje umírá poslední. To je zřejmě současné motto sociálních demokratů, kteří po krachu s koalicí s KSČM horečně vyjednávají o podpoře pravicových stran pro svou menšinovou vládu. Pokusili se o to i při setkání s ODS. Času nemá ČSSD nazbyt.

První ustavující ustavující zasedání zastupitelstva Karlovarského kraje se koná už pátek 23. listopadu.

Zda se ČSSD podaří pravicové strany, které voliči vyslali do krajského parlamentu, ke spolupráci přesvědčit, je ve hvězdách. K dvěma variantám, které jim sociální demokraté nabízejí, se vyjadřují vesměs se vyjadřují velmi zdrženlivě.

Ve hře je jak podpora menšinové vlády ČSSD nebo duhová koalice. Tedy spolupráce ČSSD s dalšími stranami kromě KSČM. Ta se jasně vyjádřila, že s komunisty ČSSD počítat nemůže. A pravice už před volbami deklarovala, že s komunisty zase nezasedne ani v duhové, ani v jiné koalici.

Podle Jiřího Vaněčka, krajského předsedy ODS, bylo jednání s ČSSD vedeno ve velmi obecné rovině. „Nebavili jsme se o žádných konkrétních parametrech a podmínkách, jak by případná podpora menšinové vlády ČSSD mohla nebo měla vypadat. Abychom mohli tuto eventualitu seriozně projednávat na půdě ODS a rozhodnout se, zda tato varianta je nebo není k jednání, je pro nás důležité, zda bychom byli schopni prosadit alespoň některé naše programové priority. A samozřejmě vyladit konkrétní parametry této spolupráce," vysvětlil.

Jednání nemohlo podle ODS dopadnout jinak, než že vyjádřila své nezávazné ano pro další konkrétnější jednání.

TOP09 se podle Petra Zahradníčka do spolupráce s ČSSD nechce. „Nevidíme jediný důvod proč to dělat. Chceme být silnou opozicí," uvedl.

Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst už po krajských volbách sdělilo své podmínky spolupráce s ČSSD. Jeho členové požadovali hejtmana, který by vykonával pouze tento post a odmítají souběh jeho funkcí ještě s poslaneckým mandátem. Navíc chtějí snížit počet uvolněných radních na pět.

Pro domluvu s ČSSD je tak překvapivě jedině ALTERNATIVA. „Naší prioritou je iniciovat jednání o koalici demokratických stran proti extrémistické KSČM," uvedl její lídr Jiří Kotek.

Jak bude budoucí krajská koalice vypadat, to může nastínit jednání ve čtvrtek. K debatě se s ČSSD sejdou všechny politické strany kromě vyšachovaných komunistů. I ti jsou ale podle Josefa Murča, krajského předsedy KSČM, připraveni k další diskuzi. „Určitou šanci na podporu menšinové vlády ČSSD má, ale výsledek by byl více než nejistý. Pravice to určitě bude zvažovat, protože při pádu této vlády by se mohla dostat do problémů," uvedl Murčo.

Komunisté se s ČSSD na koalici nedohodli kvůli tomu, že odmítli jednoho klouzavého radního z devíti a trvali na pěti krajských radních za KSČM."

Zdroj: Denik.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme