Odbory odmítly návrh Ministerstva zdravotnictví na sjednocení odměňování zdravotníků

15. 10. 2024

Ministerstvo zdravotnictví dnes přes veškerou snahu nenašlo shodu s odbory ohledně návrhu zákona o odměňování zdravotníků. Podle návrhu Ministerstva zdravotnictví by lékař po škole měl jistotu 60 677 Kč oproti dnešním 46 380 Kč, lékař po kmeni 65 012 Kč oproti dnešním 57 150 Kč a lékař po atestaci by měl jistotu 78 014 oproti dnešním 70 160 Kč. Tento návrh, stejně jako všechny předchozí, byl dnes ze strany odborů odmítnut. Platí tudíž dohoda vlády s Českomoravskou konfederací odborových svazů na zvýšení o 1400 Kč v příštím roce.

Odbory dlouhodobě odmítaly všechny návrhy Ministerstva zdravotnictví. Jak ten úvodní, tak další dva modifikované, které zapracovávaly jimi vznášené připomínky. Ministerstvo zdravotnictví přesto nadále vyjadřuje ochotu jednat. Zdůrazňuje však, že požadavky na navýšení platů nemohou být realizovány na úkor jiných segmentů zdravotnictví nebo zvýšení daní či zdravotního pojištění.

„Bohužel, přes veškerou naši snahu jsme nebyli schopni najít shodu. Odbory ze svých požadavků neslevily a žádaly finanční prostředky, které systém zdravotního pojištění nemůže pokrýt. Je mi to líto, ale já jsem svůj slib splnil. Nejsem ale ochoten kvůli požadavku na zvýšení platů brát ostatním nebo zvyšovat daně a zdravotní pojištění. To by nebylo ani reálné, ani správné,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Ministerstvo bylo v tomto maximálně transparentní a s odbory jednalo na rovinu. Finální návrh představený dnes obsahoval principy návrhu Sekce mladých lékařů ČLK. Právě jejich návrh byl opravdu více kompromisní než původní naprosto nerealistické návrhy ČLK a odborů. Tyto principy jsme zapracovali, ale bylo nezbytné ponížit výši navrhovaných platů tak, aby na ně systém měl prostředky,” doplnil náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník.

Podle dnešního návrhu Ministerstva zdravotnictví by lékař po škole měl jistotu 60 677 Kč oproti 46 380 Kč, lékař po kmeni 65 012 Kč oproti 57 150 Kč a lékař po atestaci by měl jistotu 78 014 oproti 70 160 Kč. I tento návrh byl na dnešním jednání bohužel odmítnut.

Navrhovaná úprava je finančně maximem možného v rámci prostředků ze systému zdravotního pojištění. Návrh také obsahuje záruku, že nikdo ze zdravotníků by si oproti stávajícím podmínkám nepohoršil. Tento návrh však odborové organizace odmítly a předložily vlastní alternativu, která by vyžadovala dodatečné desítky miliard Kč.

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme