Vánoční bramborový salát podle Jiřího Pospíšila
A jelikož chodí všichni pravidelně ujídat, doporučuji postup opakovat
K Vánocům neodmyslitelně patří tradiční bramborový salát, v tomto ani my nejsme výjimkou. Ochotně mi u toho pomáhají moje mlsné holky. :-)
Připravíme si 5 brambor, jednu až dvě mrkve (podle velikosti), cibulku, petržel, celer, sůl, cukr, pepř, láhev zavařených okurek, ocet, hořčici (doporučuji plnotučnou) 1 až 2 lžíce podle chuti, majonézu (může být veganská) 5 lžic. Čím více surovin z vlastní zahrádky, tím lépe.
Brambory vaříme ve slupce cca 20 minut, mezitím si oloupeme celer, mrkev a petržel a vaříme 15 minut v osolené vodě s pepřem, octem a trochou cukru. Po dovaření si můžeme trochu této vody ponechat a dochutit si s ní salát, ale to podle vůle a chuti každého kuchaře.
Mezitím si na malé kostičky nakrájíme cibulku a dáme do mísy na salát. Hlavně se neřízněte, to už by to nebylo veggie vaření!
Zatím se nám dovařily brambory, které oloupeme, nakrájíme na kostičky a smícháme s cibulkou. Následně na kostičky nakrájíme i ostatní uvařenou zeleninu. Podle chuti přidáme kyselé okurky, které též nakrájíme na kostičky a vše v míse zamícháme. Já je miluju, takže radši víc :-)
Přidáme hořčici, několik polévkových lžic (veganské) majonézy, promícháme, dochutíme solí, pepřem, ochutnáme a necháme v lednici odpočinout.
V jedné z mých oblíbených restaurací mi poradili, že mohu nahradit tradiční vejce bílým tofu, které nakrájíme nakrájíme na kostičky, ty pak prosolíme a polovinu posypeme kurkumou. Vznikne nám tak opticky i chuťově vegevejce to opět zamícháme do salátu a necháme odpočinout.
Každopádně po odpočinku u televize a salátu v lednici dozdobíme salát kousky kyselé okurky a petrželkou a je hotovo.
A jelikož chodí všichni pravidelně ujídat, doporučuji tento postup druhý den aplikovat znovu. :-)
Tak dobrou chuť!
Jiří Pospíšil, Poslanec Evropského parlamentu za TOP 09