Schwarzenberg se vrátil do špičky průzkumů obliby

19. 1. 2012

Popularita politiků podle STEM v lednu 2012 – Příznivé hodnocení v procentech a změna proti předchozímu žebříčku. Nejpopulárnějším politikem i v lednu zůstává místopředseda soc. dem. Jiří Dienstbier.

Na druhou příčku podle včera zveřejněného průzkumu STEM postoupila proti listopadu předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. To by jí mohlo pomoci v nominaci ODS na Hrad, budeli schválena přímá volba. Dienstbier, který žebříček vede už od září, získal 55 procent, Němcová 50 procent. Žádný jiný politik se přes polovinu nedostal.

Němcová v žebříčku přeskočila předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, jehož obliba klesá od května, kdy dosáhl 56 procent. O pět procentních bodů si proti listopadu polepšil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten se vrátil do pětice nejpopulárnějších politiků. Bude kandidovat za TOP 09 na prezidenta, takže i on si průzkumem mohl ověřit své šance pro přímou volbu.

Schwarzenberg se 44 procenty postoupil na páté místo za ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který působí nenápadně, veřejnosti nijak nevadí a působí jako člověk, který chce dělat pořádek v justici. Stejný podíl příznivých hlasů jako Schwarzenberg získal také místopředseda ČSSD Michal Hašek.

O tři procentní body si polepšil premiér Petr Nečas (ODS) a někteří další členové vlády. Mezi deseti nejpopulárnějšími politiky je pět členů ČSSD, tři členové ODS a po jednom z TOP 09 a z Věcí veřejných.

Politiky s nejvyšším podílem záporných hlasů se stali Vít Bárta, Josef Dobeš a Radek John (všichni VV). U Bárty podíl záporných hlasů dosáhl 80 procent, u zbylých čtyř se pohyboval kolem tří čtvrtin. Stejně jako Bárta si nejvíce pohoršil i šéf KSČM Vojtěch Filip.

(map)

Právo, 19. 1. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme