Schwarzenberg: Případ Tymošenka se mnou nikdo nekonzultoval

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem

8. 1. 2012

Začneme zprávou, která zaujala i zahraniční zpravodajské agentury. Ministr zahraničí potvrdil informaci z dnešního listu Právo, podle kterého v Česku požádal o azyl manžel bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové. Vloni ji soud poslal na řadu let do vězení za podíl na údajně nevýhodných smlouvách o dodávkách ruského plynu. Oleksandr Tymošenko se podle citovaného deníku snaží získat v republice útočiště od konce loňského roku. Dopoledne jsem se zeptala šéfa české diplomacie, jestli je pravda, že tento případ poprvé konzultoval s ministrem vnitra Janem Kubicem na středeční schůzi vlády.

Den nebo 2 dny předtím byli s ministerstvem vnitra na ministerstvu zahraničí, kde se o tomto problému mluvilo, kde se, řekněme různý aspekty této kauzy objasnily. Z těch rozhovorů byl jasné, že vnitro se odhodlalo tento azyl udělit. Já jsem při přestávce na vládě jsem se setkal s panem ministrem vnitra na kuřárně. Já jsem se ho zeptal, jestli je to takto pravda, poněvadž nikdo to se mnou nekonzultoval. On řekl, že ano. No a tím to bylo pro mě vyřešený.

A pane ministře, mám tomu rozumět tak, že je tedy už rozhodnuto o tom, že bude udělen nebo už byl udělen azyl Oleksandru Tymošenkovi?

Očividně ano, očividně ano, bylo o tom už rozhodnuto.

A máte nějaké informace, jak je tento azyl odůvodněný, z jakých důvodů tedy pan Tymošenko by měl dostat azyl v Česku?

Nemám, se mnou o tom nikdo nemluvil, nýbrž my měli jenom sděleno, že se to tak stane, tak ať to odůvodní ti, kteří o tom rozhodli.

Vy jste šéf české diplomacie, pane ministře, máte obavu, že by to mohlo nějak narušit naše vztahy s Ukrajinou?

Doufám, že ne.

Říkáte doufáte, je tedy nějaká pravděpodobnost, i když malá, že by se to mohlo stát?

Některé režimy tak reagujou a jak známo, Ukrajina v jednom případě, kde to bylo asi s naším souhlasem a vědomím, se ten azyl udělil, tak potom začali nějakej čas vyvádět, to je pravda.

A ještě jednu otázku, abychom v tom měli úplně jasno, tedy jestliže se ministr vnitra rozhodl udělit azyl panu Tymošenkovi, vy už s tím nemůžeme udělat vůbec nic?

Myslím, že to pan ministr vnitra s někým konzultoval a bylo to takto dohodnuto.

Myslíte pana premiéra?

To jste říkala vy.

Tolik ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Mluvčí ministerstva vnitra nám o něco později řekl, že tento úřad nijak nekomentuje žádosti o azyl. Tím spíš ne okolnosti, které vedou k jeho udělení, nebo zamítnutí.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 6. 1. 2012

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme