Ruský majetek jsme měli vyvlastnit už dávno, říká Kolář

Evropská unie zmrazila ruský majetek za více než 200 miliard eur (asi 5 bilionů korun). Někteří volají po tom, aby státy zmrazený majetek vyvlastnily a zisky poslaly na obnovu Ukrajiny. „Je doba, kdy se musí dělat odvážná politická rozhodnutí,“ apeluje europoslanec Ondřej Kolář.

31. 7. 2024

Měla by Česká republika vyvlastnit zmrazený ruský majetek?
Já si myslím, že by to udělat měla. Minimálně proto, že to je rest z minulosti, který nám zbývá. Už se to mělo stát dávno, je to dluh, který máme vůči naší zemi.

Je to především otázka sebevědomí a odvahy? Nebo existují rizika či jiné problémy, které brání vyvlastnění ruského majetku v České republice?
Rusko tady vlastní obrovské penzum nemovitostí po celé republice. Navíc už jméno navrhovaného zákona napovídá, že chceme řešit bezpečnost České republiky, protože to, že tady stát, který se otevřeně staví jako náš nepřítel, vlastní takové množství nemovitostí, za bezpečnostní riziko považujeme. Podobně na to jde i Lotyšsko.

Vyplácet náhradu?

A stačí využít právní nástroje, které máme, nebo je nutné přijmout nový zákon?
Pokud chceme důrazně a sebevědomě postupovat vůči Rusku, tak je přijetí nového zákona nutné a žádoucí. Pokud chceme využívat všechny nástroje, které nám právní stát dává, tak se dostaneme do stavu, ve kterém jsme teď. Tedy že ministerstvo zahraničí podalo několik žalob prostřednictvím diplomatického servisu a bohužel je prohrává.

Byl bych rád, kdyby se o tom začalo vážně diskutovat. Protože mi přijde, že navenek sice působíme velmi sebevědomě, ale směrem domů neděláme skoro nic. A pro mě je strašlivá představa, že se jednou bude říkat, že vláda Andreje Babiše pro omezování ruského vlivu dovnitř České republiky udělala mnohem víc než vláda Petra Fialy.

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti) v Lidových novinách řekl: „V naší Listině základních práv a svobod narážíme na článek 11 odstavec čtyři, který výslovně uvádí, že vyvlastnění je možné jen na základě zákona ve veřejném zájmu a za náhradu.“ Je tedy možné vyvlastnit ruský majetek, aniž bychom porušili vlastní zákony?
Možné to je. Bohužel velká část veřejnosti si plete institut vyvlastnění a znárodnění. Vyvlastnění se děje vždy za náhradu. Spousta lidí měla s náhradou problém, což chápu, ale není to neřešitelné.

My totiž tu náhradu Rusku vyplácet nemusíme. Stačí, když dá ministerstvo Rusko na sankční seznam nebo přijme jiné opatření, které by umožnilo náhradu zmrazit a nikdy neposlat.

Jaký majetek Ruská federace v Česku má? A mělo by pro nakládání se zmrazeným ruským majetkem vzniknout celoevropské řešení? Ptá se Jan Bumba.

Celou diskuzi mezi europoslancem Ondřejem Kolářem a předsedou sněmovního bezpečnostního výboru Pavlem Žáčkem (ODS) si můžete poslechnout na stránkách Českého rozhlasu.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme