Poslancům hrozí anonym smrtí, pokud podpoří vyrovnání s církvemi

13. 1. 2012

Anonym hrozil některým poslancům smrtí, když podpoří zákon o vyrovnání státu s církvemi. Ten by měla sněmovna projednávat na nadcházející schůzi v předposlední lednový den. Poslanci ODS a TOP 09 zákon podpoří, předseda poslanců VV Vít Bárta naznačil, že strana ještě přijde s podmínkou.

V noci z úterý na středu poslal do mailových schránek třiceti pěti poslanců anonymní pisatel výhružný dopis. V něm jim vyhrožoval smrtí, pokud ve sněmovně podpoří zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi.

“Vaše případné odsouhlasení je na šibenici. Mám souhlas zabít poslance, co pro to zvednou ruku. Odstranění může být provedeno jakýmikoliv prostředky, aby bylo pomoženo zachovat demokracii,” napsal anonym. V e-mailu byla dokonce zmínka, že souhlas dal "poslanec Vondra", žádný takový zákonodárce však ve sněmovně není.

Výhružka zastrašila zejména ženy-poslankyně. "Naše nové kolegyně nejsou na podobné výhružky zvyklé, tak je to postrašilo. Osobně se přikláním k tomu tu věc policii nehlásit. Dle mého názoru to dělají lidí, kteří jsou buď nemocní, nebo si hojí jizvy z nezdarů ve vlastním životě,” řekl iHned.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

TOP 09 zváží trestní oznámení

Orgány TOP 09 dokonce zvažují, zda podat trestní oznámení, nebo nechat celou věc být.

“Spíše to bude nějaký psychopat, podle způsobu, jakým to bylo napsáno. Zvážíme, zda se kvůli výhružce obrátíme na policii,” řekla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

“Já zákon podpořím navzdory výhrůžkám,” reagoval na email poslanec Stanislav Polčák z TOP 09.

Poslanci se nebojí

Email neobdrželi jen poslanci jeho strany, pisatel pohrozil například předsedovi Věcí veřejných Radku Johnovi nebo předsedovi klubu ODS Zbyňku Stanjurovi. “Vidíte, já o ničem nevím, ani kolegové mě neinformovali, že by jim někdo hrozil fyzickou likvidací,” řekl Stanjura.

"Pokud to nejde do extrému a nepřesáhne do hranici emailové korespondence, nepřikládám takovým e-mailům zvláštní význam. Církevní restituce obecně hýbou emocemi lidí, na toto téma mi píše řada lidí. Pokud jsou podepsané, snažím se odpovědět," řekl IHNED.cz šéf poslanec za ČSSD Jeroným Tejc. "Nicméně sociální demokracie zákon ve znění, jak jej vládní koalice předloží, nepodpoří," dodal.

VV přijdou s dalšími podmínkami

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi schválila vláda po dlouhých diskuzích v středu. Ještě v předvečer jednání kabinetu pohrozily Věci veřejné, že zákon nepodpoří a opustí vládu, nakonec svůj záměr nesplnily.  Premiér Petr Nečas jim musel slíbit, že finanční plnění dohody s církvemi nebude mít dopad na občany.

Předseda klubu poslanců za VV Vít Bárta naznačil, že před schvalováním zákona přijdou ještě s dalšími podmínkami, neupřesnil však, o jaké se jedná. "Vládní legislativa dokončuje poslední úpravy zákona tak, aby byl předložen do sněmovny do čtvrtka příštího týdne, kdy zasedá organizační výbor. Ten zákon zařadí do programu nadcházející schůze sněmovny, která začne 30. ledna," sdělila iHned.cz předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová.

Kateřina Eliášová

iHNed.cz, 13. 1. 2012, Rubrika: Česko

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme