Očista Prahy podle TOP 09

30. 11. 2011

Martin Dvořák, jeden z klíčových mužů pražského byznysu, bude muset s největší pravděpodobností skončit jako šéf dopravního podniku. Na jeho odchodu trvá TOP 09, která spolu s ODS vytvořila novou koalici v Praze.

Blížící se konec v cele firmy, pro kterou pracuje téměř 11 tisíc lidí a která má roční obrat téměř 15 miliard korun, připouští sám Dvořák. „Stát se to muže a pravděpodobně se tak i stane,“ řekl pro HN. Odmítá však tvrzení TOP 09, že důvodem pro odchod je špatné hospodaření firmy. „Mám nějakou nálepku člověka spjatého se,starou partou‘ kolem Pavla Béma a za ni budu muset nést následky,“ uvedl.

Martin Dvořák je spojovaný mimo jiné s podnikatelskou skupinou kolem bývalého šéfa ČEZ Martina Romana a plzeňské Škody. O Dvořákově osudu se má rozhodnout příští týden. On sám dokonce zvažuje, že z postu šéfa dopravního podniku po necelých pěti letech odejde sám.

Noví pražští radní z TOP 09 a ODS jsou ve svých funkcích necelý týden a už se pustili do razantní očisty statutárních orgánů firem, které město ovládá. Rada pod vedením primátora Bohuslava Svobody citelně zasáhla do složení dozorčí rady dopravního podniku, největší komunální firmy v Česku s ročním obratem 15 miliard korun, pro niž pracuje téměř 11 tisíc lidí.

Tomáš Hudeček šéf zastupitelů za TOP 09:

Nejsme spokojeni s tím, jak dopravní podnik hospodaří. Pokud se mě ptáte na to, zda má pan Dvořák odejít, pak říkám, přeji si to.

Končí tři zastupitelé za ODS: Milan Richter, Dalibor Mlejnský a Marek Ječmének a exradní Antonín Weinert z ČSSD. „Dospěli jsme k názoru, že je tato výměna potřeba. Nastala doba, kdy musíme intenzivně řešit situaci v dopravním podniku a potřebujeme posílit svá vlastnická práva,“ odůvodnil primátor změny.

Pád lidí spojených se starou ODS a zejména její šedou eminencí Tomášem Hrdličkou byl překvapivě rychlý a samotné aktéry zaskočil. „Do funkce mě nominovalo dvacet zastupitelů za ODS. O tom, že končím, jsem se však dozvěděl z tisku,“ komentoval svůj konec v DP starosta Prahy 10 a zastupitel Milan Richter. „Zřejmě to v dopravním podniku nebude mít pozitivní budoucí vývoj,“ míní sám Hrdlička.

Svoboda totiž podle informací HN chystá mnohem razantnější krok: odvolání generálního ředitele DP Martina Dvořáka. Na jeho odchod tlačí zejména TOP 09, Svobodovi se tak bude couvat jen těžko. „Nejsme spokojeni s tím, jak dopravní podnik hospodaří. Pokud se mě ptáte na to, zda má pan Dvořák odejít, pak říkám ano, přeji si to. Pokud by se tak nestalo, pak bychom velmi hlasitě protestovali,“ řekl HN první primátorův náměstek a šéf zastupitelů za TOP Tomáš Hudeček.

Obměna dozorčí rady se dá proto číst i jinak hlavně proto, kdo odvolané členy dozorčí rady nahradí. Své lidi si totiž prosadila TOP 09 (Jiří Nouza a Michal Štěpán), ODS nominovala starostu Radotína Karla Hanzalíka.

Noví, současné radě loajální lidé, mají podle informací HN začít hloubkovou kontrolu všech smluv a závazků městské firmy. Odvolání manažera Dvořáka chce totiž rada podepřít pádnými argumenty. Pár jich v rukou má i sám primátor Svoboda, který už podnikl sondu do hospodaření společnosti. V rozhovoru pro HN naznačil, že podnik čekají výrazné škrty, rušení linek i zastavení plánů na stavbu metra D.

Dvořáka kritika TOP 09 rozzuřila. Odmítá, že by řídil firmu, která hospodaří špatně. „Kdyby někdo řekl, že jsem reprezentantem staré party Bémovy éry, tak tomu rozumím. Ale vyčítat mi hospodaření je nepravdivý faul. Z našich výročních zpráv lze jednoznačně dovodit, že podnik pod mým vedením dokázal zlepšit provozní hospodaření, úhradu starých závazků, navýšení vozokilometrů a další. Co víc po mně kdo chce,“ tvrdí Dvořák.

Dopravní podnik není jedinou firmou, kterou čekají výrazné změny. Primátor naznačil, že proměnou má projít i dozorčí rada Pražských služeb. O akcie společnosti se hlavní město dělí s investiční skupinou Natland.

Kateřina Eliášová

Hospodářské noviny, 30. 11. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme