Nemocnice řízené ministerstvem zvyšují svým zaměstnancům platy

21. 1. 2012

Nemocnice a ústavy, které řídí ministerstvo zdravotnictví, což jsou především velké fakultní nemocnice, splní příkaz ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a od ledna zvýší platy zaměstnancům.

„Od ledna zvyšujeme platy všem zaměstnancům. Lékařům, sestrám či laborantům o 6,25 procenta průměrného tarifu, technickohospodářským pracovníkům o tisíc korun a dělnickým profesím o 600 korun měsíčně,“ uvedla v pondělí Jitka Kalousková, mluvčí Nemocnice Na Homolce v Praze.

Podobně bude postupovat například i Masarykův onkologický ústav v Brně, pražská Thomayerova nemocnice a Nemocnice Na Bulovce, která od letošního ledna přestala být fakultní nemocnicí. V obou těchto nemocnicích právě nyní jednají s odboráři o platech a nových kolektivních smlouvách.

Nemocnice, aby splnily příkaz ministra, musí více šetřit. Některé jdou cestou revizí smluv s dodavateli, další škrtáním investic, které nejsou nezbytné, redukcí vedení nemocnic a dalšími opatřeními. Malé nemocnice už ale avizovaly, že na přidání svým zaměstnancům peníze nemají a navýšení bude pro ně znamenat obrovský problém. Podle vyjádření některých ředitelů v rezervách už takříkajíc sahají na dno a zdravotní pojišťovny neplatí víc za péči.

Lékařský odborový klub, který před rokem vyjednal zvýšení platů lékařům i sestrám, chce počkat na lednovou výplatu, na níž zdravotníci uvidí, o kolik skutečně dostali přidáno, a teprve pak se rozhodne pro případné protestní akce.

Václav Pergl

Právo, 21. 1. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 9

Štítky
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme