Moldan: Zakázka na odstraňování starých ekologických zátěží

Rozhovor s předsedou expertní komise pro životní prostředí Bedřichem Moldanem

5. 9. 2011

moderátor

Zakázka, která by český stát mohla přijít na více než sto miliard korun, míří do finále. Do dnešního dne ministerstvo financí přijímá cenové nabídky tří firem, které se v tendru na odstranění starých ekologických zátěží dostaly do druhého kola a všechny tři, Geosan Group, Marius Pedersen Engineering i Environmental Services ze skupiny J&T, potvrdily, že svou nabídku skutečně pošlou. Třináctého září otevře obálky s nabídkami devítičlenná komise, složená z ministerských úředníků. Jak ale konstatoval náměstek ministra financí, občanský demokrat Zdeněk Zajíček, žádná z firem nemá jistotu, že vláda nakonec vítěze vybere.

Zdeněk ZAJÍČEK, náměstek ministra financí

Je fér to, že vláda bude mít na stole reálné nabídky od těch, kteří se do tendru přihlásili. A může se rozhodnout tak, že žádný z nich smlouvu neuzavře. Pak by se rozhodovalo dál, jak s odstraňováním starých ekologických zátěží naložit. Jedna z variant nepochybně je třeba potom rozdělení těch zátěží do více menších tendrů.

moderátor

Zajíčkův nadřízený ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 pro Rádio Česko upřesnil, že jím vedený resort v celé soutěži zajímá jediné - cena.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

To je jednokriteriální soutěž. Bude rozhodovat jedno jediné kritérium, a to je cena. A vláda musí mít jasnou představu, zda ta cena, která bude navržena, je evidentně výhodnější než současné ceny, které platíme za postupnou likvidaci, anebo ne. Údaje České inspekce životního prostředí vycházejí z odhadů, nikoliv z přesných dat, které jsou na Data roomu. Také to Česká inspekce životního prostředí jasně říká.

moderátor

Hostem Světa o jedné teď je ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan, pěkné odpoledne přeji.

Bedřich MOLDAN, ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy

Dobrý den.

moderátor

Pane profesore, má podle vás jít pouze o cenu, nebo také způsob, jak budou ty ekologické škody odstraňovány?

Bedřich MOLDAN

Především bych řekl, že bych byl, upřímně řečeno, rád osobně, kdyby vláda rozhodla, kdyby skutečně se ten tendr uzavřel a mohl se najít dobrý zájemce, vhodný zájemce, který by byl touto záležitostí pověřen.

moderátor

Tedy podle vás by bylo lepší, aby to byla super zakázka a ne více menších?

Bedřich MOLDAN

Já se přiznám, že bych dal přednost té jedné zakázce, protože, když si představíme, že jich bude několik menších, tak s tím bude naprosto stejná práce s každou tou zakázkou, s každou tou dílčí jako s tou velikou. A stejně si musíme uvědomit, že ty konkrétní práce nebudou dělat tyto firmy, které, ať už tak či onak, vyhrají. Ale že to budou dělat konkrétní firmy, specializované na ty jednotlivé práce.

moderátor

Vy jste proto, aby se ten tendr uzavřel, ale opoziční ČSSD ho naprosto odmítá. Podle jejího prvního místopředsedy Michala Haška jde jak o záležitost peněz, tak také nových vědeckých poznatků.

Michal HAŠEK, 1. místopředseda ČSSD

Já nejsem přesvědčen, že tak, jak je dlouhodobě připravován, že je v možnostech České republiky vydat v tuto chvíli desítky, možná stovku miliard korun. Navíc se tady objevily informace o tom, že vědci přišli s novými převratnými metodami, jak likvidovat ekologické škody. Ty náklady by byly ve zlomcích těch uvažovaných peněz, o kterých hovoří Nečasova vláda. Tak dejme šanci tomu, aby se prokázalo, že skutečně buď naši vědci objevili unikátní technologii a ta celou záležitost zlevní. A pokud nikoliv, tak se bavme o tom, jestli není lepší tendrovat jaksi jednotlivé ekologické škody, či bloky ekologických škod než nějaký balík,  který bude znamenat výdaje desítek miliard korun.

moderátor

Pane Moldane, jsou zde skutečně takové poznatky, které by případně cenu dokázaly výrazně srazit a nebylo by tedy skutečně na místě s tím vyhlašováním ještě počkat?

Bedřich MOLDAN

Rozhodně nemohu s panem Haškem souhlasit. Protože jistěže existují různé metody ve stádiu experimentování, které se jistě mohou tam či onde zkusit. Ale musíme si uvědomit, že většinou jde o v podstatě standardní záležitosti, na které existují docela osvědčené metody. A že samozřejmě bude potřeba každou tu jednotlivou zátěž prověřit a každou tu jednotlivou, potom myslím ty zakázky přímo na ty jednotlivé lokality velmi pečlivě  sledovat. A to vůbec nesouvisí s tím, jestli tedy je stát dneska rozhodnut vydat, jak se obává pan Hašek, desítky až stovky miliard. Především je to věc, která bude trvat řadu let, dlouhou řadu let. Protože se to prostě nedá stihnout a navíc ...

moderátor

Ono už to trvá řadu let. My mluvíme o škodách, k jejichž  odstranění nedošlo už desítky let. Ale jak velký je to problém, zhoršuje se to v čase?

Bedřich MOLDAN

To nemáte úplně pravdu. Ty škody se neustále průběžně odstraňují, to je v podstatě ...

moderátor

Ale řekněme, že některé ještě odstraněny nejsou a je to už několik desítek let.

Bedřich MOLDAN

Ano, ale to bude pokračovat ještě dlouho, protože ...

moderátor

A zhoršuje se ta situace v čase právě tím, že to trvá?

Bedřich MOLDAN

Tak některé věci spíše mají tendenci, že se časem v uvozovkách, tedy velmi v uvozovkách vyřeší samy. To znamená, že prostě ta absorbční schopnost těch přírodních systémů se nakonec projeví, ale to je spíše výjimečné, ale rozhodně se nedá říct, že by se zase nějak hrozilo, že se to celé bude zhoršovat. Spíše tady jde o něco jiného. Totiž ty lokality jsou často velmi blokovány, není možné tam dělat nějaká třeba územní řízení, stavební rozhodnutí a podobně. A trpí tím obce, trpí tím podnikatelé. Čili v podstatě jde o tuto věc, aby se ty věci opravdu vyřešily a zejména, aby se odstranily takové ty závady, které se dají odstranit relativně snadno a rychle, aby prostě se tam mohlo třeba, já nevím, něco nového postavit a podobně.

moderátor

Konstatuje Bedřich Moldan, ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, který je také předsedou expertní komise TOP 09 pro životní prostředí. Děkujeme a na slyšenou.

Bedřich MOLDAN

Děkuji také, na shledanou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 5. 9. 2011, Pořad: Svět o jedné

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme