MF: Věděli jsme, že o ProMoPro mluvit můžeme

11. 1. 2012

Jsme rádi, že nám dal soud za pravdu, raduje se úřad ministra financí Miroslava Kalouska z toho, že nemusí platit 500 tisíc korun ani se omluvit Liboru Veverkovi za zveřejnění jeho osobních údajů v souvislosti se spornou zakázkou pro firmu ProMoPro z doby českého předsednictví EU. V pondělí tak rozhodl pražský městský soud.

"Ministerstvo financí si bylo vždy jisto, že jedná v souladu s právem, a jsme rádi, že nezávislý soud to potvrdil," vzkázal po mluvčím resortu Ondřeji Jakobovi ministr Miroslav Kalousek.

Ve prospěch Kalouskova úřadu rozhodl v pondělí pražský městský soud. "Uveřejnění informací bylo ve veřejném zájmu," prohlásila soudkyně Jaroslava Lobotková. Dodala, že i formulace ministra Kalouska, že se "jednalo o zlodějinu", byla přiměřeným hodnocením. Verdikt je ale nepravomocný a je možné se proti němu odvolat.

Veverka se domáhal omluvy a půl milionu za to, že ministerstvo loni v únoru v rozporu se zákonem zveřejnilo jeho jméno a příjmení. Na tiskové konferenci týkající se kauzy ProMoPro například zaznělo, že Veverka má dispoziční právo ke všem účtům v Rakousku, kam prý odešla část ze sporného plnění 240 milionů Kč. Asi 135 milionů korun skončilo podle ministerstva v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions, odkud peníze odcházely na další rakouské účty.

"Peníze nešly rakouským subdodavatelům, ale blízkému spolupracovníkovi a společníkovi pana Veselého," uvedl tehdy ministr Miroslav Kalousek. Zakázkou Úřadu vlády pro firmu ProMoPro, spol. s r.o., se zabývá protikorupční policie. Stát za ni zaplatil téměř 551 milionů korun.

-red-

tyden.cz, 11. 1. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme