Kalousek: Spořit na důchod ve druhém pilíři bude až 2,5 miliónu lidí

7. 10. 2011

Do druhého pilíře důchodového systému – soukromých penzijních fondů – se v průběhu let zapojí podle odhadu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) až polovina ekonomicky aktivního obyvatelstva, tedy asi 2,5 miliónu lidí.

Ministr to prohlásil na čtvrtečním Žofínském fóru s tím, že toto číslo by bral jako úspěch. Podle něj ani potenciální příští vlády, které mohou být jiného politického zabarvení než současný vládní kabinet, nebudou na základních konturách penzijní reformy nic zásadně měnit. „Byly by samy proti sobě, mohou provádět jen určité dílčí změny,“ konstatoval ministr. Podle analytiků i představitelů finančních institucí však odhad ministra je příliš optimistický.

Rizika lze omezit

Například ředitel Fincentra Petr Stuchlík upozornil na průzkum, podle kterého se 75 procent občanů obává o osud spořených prostředků, které by eventuálně do druhého soukromého pilíře investovali. Podle Stuchlíka o zapojení do soukromých penzijních fondů uvažuje 27 procent převážně mladých lidí.

Budoucnost bez rizika neexistuje stejně jako neexistuje investování bez rizika, řekl ve čtvrtek v debatě s podnikateli a finančníky ministr Kalousek. Jsou ale samozřejmě brzdy a pojistky včetně regulačních mechanismů, které riziko snižují.

Kalousek: Spořit…

Sem patří např. oddělení majetku fondů od jejich vlastníků. „Kde ale berou lidé odvahu se domnívat, že jejich výplaty důchodů ze státního rozpočtu nejsou v budoucnu ohroženy?“ řekl s poukazem na to, co se s penzemi děje v zemích, které procházejí ekonomickými problémy.

Z chystané regulace a dohledu nad soukromými fondy nejsou nadšeny především ty finanční instituce, které by je chtěly provozovat. Podle Kalouska se připravuje informační kampaň, která by měla občany podrobně s důchodovou reformou seznámit.

Druhý důchodový pilíř má tvořit individuální spoření v důchodových fondech, do nichž by lidé převáděli část příspěvků státu, které nyní platí do prvního pilíře na průběžné financování penzí.

Podle návrhu by z pojistného odváděného státu vyvedli tři procentní body do penzijních fondů a k nim přidali ještě dva procentní body ze svého. Rozhodnutí bude nevratné.

Jiří Vavroň

Právo, 7. 10. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme