Gazdík: Alena Hanáková je naší nejlepší kandidátkou

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

13. 12. 2011

Strana TOP 09 a její partnerské hnutí Starostové a nezávislí dnes oznámili, že na post ministra, respektive v tomto případě ministryně kultury nominují poslankyni Alenu Hanákovou. Odcházejícího Jiřího Bessera, jehož demisi dnes přijal i prezident, tak nakonec nenahradí rovněž uvažovaný rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé. No a naším dalším hostem je teď předseda hnutí Starostové a nezávislí a šéf klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. Přeji dobrý večer.

Hezký dobrý večer.

Proč je paní Hanáková podle vás nejlepším nominantem na post šéfa resortu kultury?

Paní Hanáková je nejlepším politickým nominantem. Tím nejlepším nepolitickým nominantem by byl bezesporu Ivo Mathé. Nicméně ten včera po rozhovoru s Karlem Schwarzenbergem tu kandidaturu odmítl.

To znamená, promiňte, kdo byl tedy v těch úvahách výš, pan Mathé nebo paní Hanáková? Kdyby oba řekli "ano", koho byste vybrali?

Tak by je vybral Karel Schwarzenberg.

Koho by vybral?

To nemohu říct za Karla Schwarzenberga, je to na jeho rozhodnutí a my jsme mu to svěřili ihned po minulých volbách rozhodnutím celostátního výboru Starostů i celostátního výboru TOP 09. Každá ta nominace má své výhody a nevýhody. Ministr samozřejmě nemusí, nemusí být odborník na tu věc, měl by být dobrým manažerem a měl by být politicky nominován. Kultura je ale velmi specifická oblast, kde už i některé věci se táhnou drahnou dobu a Starostové a nezávislí jsou hnutí, které jsou velmi otevřené tomu, aby za nás také mohl být ministrem nezávislý kandidát. A pan Ivo Mathé by byl nejlepším odborníkem.

K tomu se jistě dostaneme, k panu Mathému, ale ..., nebo panu Mathé, on si nepřeje, aby bylo jeho jméno skloňováno. Mě by jenom zajímalo, z toho, co jste řekl, tak trošku vyplývá ta vzpomínka na to, že když přicházel pan Besser do křesla, tak mu jeho kritici vyčítali, že je zubař, dlouhá léta se věnoval sportu, ale kultuře nikoliv. Paní Hanáková je vzděláním učitelka, to je asi kultuře blíž, než zubařina. Ale přesto z toho, co vyplývá, z toho, co jste řekl, vyplývá, že možná i vy máte pochybnosti o její odborné způsobilosti? Vy jste řekl, že je to politicky vhodný kandidát, nikoliv odborník.

Nemám pochybnosti o její odborné způsobilosti ...

No, řekl jste, že odborně by byl lepší pan Mathé.

Ona pracovala jako ... Odborně samozřejmě, nicméně pan Mathé ani ti velcí odborníci v oblasti kultury většinou nejsou členy žádných politických stran ani hnutí. Paní Hanáková pracovala ...

Takže ideálním ministrem kultury by byl Ivo Mathé, který by byl členem vašeho hnutí?

Ano, tak to by bylo naprosto ideální, nicméně tak tomu není. Paní Hanáková je místopředsedkyně podvýboru pro kulturu Poslanecké sněmovny, paní Hanáková v kulturní oblasti pracuje coby poslankyně, jako starostka Vizovic velmi dobře pečovala o památkový fond, který je součástí kultury. A nutno dodat také, že hlavním úkolem jejího dotažení je problematika církevních restitucí.

Nakolik o její nominaci rozhodl fakt, že je ze Zlínského kraje, tedy z regionu, kde vzniklo hnutí Nezávislí, starostové pro kraj, předchůdce vašeho hnutí Starostové a nezávislí? Koneckonců hnutí, respektive kraj, ze kterého pocházíte i vy.

Já se domnívám, že o její nominaci rozhodovali členové celostátního výborů Starostů a nezávislých, to jsou ze všech krajů České republiky ...

Počkejte, vy se domníváte? Tomu rozumím, ale přece není žádné tajemství, že v tom vašem kraji přece jenom to vaše hnutí má velmi silnou základnu ...

Ano, má velmi silnou základnu ...

... a neměli jste zastoupení ve vládě, teď ho mít budete. Tak se to nabízí.

Nicméně tady bych řekl, že to nehrálo tu nejvýznamnější roli rozhodně.

Vraťme se tedy teď k tomu uvažovanému kandidátovi, kterým byl Ivo Mathé, bývalý kancléř prezidenta Václava Havla, rektor Akademie múzických umění. Nevadilo vám na jednu stranu to, že za pana Mathého tak silně lobbovala i kulturní scéna?

Jak jsem říkal na začátku, my jsme otevřeni, jsme hnutí a jsme otevřeni vlivům i třeba kulturní scény. My jsme uznávali to, že návrh kulturní scény je velmi dobrým návrhem. Mnozí starostové, protože u starostů je velmi vypilovaná internetová demokracie a když s tímto návrhem kulturní fronta přišla, tak desítky starostů psali emaily o tom, že pan Mathé je vhodným kandidátem a že bysme o něm měli uvažovat.

Počkejte, to se umělci takhle rozhodnou a významné hnutí, které je součástí vládní scény rovnou jaksi ...

Ne, pane redaktore. To se ...

... jim jde takříkajíc na ruku? Nic proti panu Mathé, ale mě jde o ten princip teď.

Pane redaktore, to se rozhodnou starostové, že ten kandidát je vhodný, nikoliv umělci.

Dobře, ale oni ho nevzali, oni si ho jaksi nevzali ze svých vlastních hlav, oni ho vzali z těch emailů, předpokládám.

Oni ho vzali z toho, že umělci jasně řekli, a to umělci velmi různých oborů a i tady mě to překvapilo, že se na tom jméně shodli. A to je příjemné překvapení a já jsem velmi ocenil, že starostové s tím vyšli a řekli: Ano, my jsme Starostové a nezávislí, proč by neměl dát, nebo neměl pomoci české kultuře něco Ivo Mathé jako nestraník za Starosty a nezávislé?

Takže když vám budou psát bankéři nebo lidé, kteří se pohybují v diplomacii třeba, nebo lidé ze sociálních ústavů, tak to jsou ty vaše resorty, tak taky na ně dáte třeba a budete pak obměňovat své ministry?

Já se omlouvám, to nejsou naše resorty, to jsou resorty TOP 09, nicméně ...

Dobře, to jsou resorty TOP 09, se kterými vy jste v koalici, tak ..., v partnerství, řekněme.

Jasně. TOP 09 je kamennou politickou stranou, která, si myslím, má dostatek kandidátů na tyto obory. Já si samozřejmě nemyslím, že by bankéři měli určovat, kdo by měl být ministr financí ...

Pak je logická otázka, jestli by lidé z kulturní scény, či fronty, jak vy říkáte, měli určovat, kdo bude jejich ministrem.

Oni to neurčovali, určovali to Starostové a nezávislí, kteří akceptovali jejich výzvu a zkonstatovali, že ano, pan Mathé je vhodným kandidátem.

A není vůbec to, že jste uvažovali o nestranickém kandidátovi, byť mi budete argumentovat, že jste také nezávislí a nezávislí, není to důkazem toho, že prostě personálně nejste připraveni na to, obsazovat resorty?

My personálně jsme připraveni, my jsme těch kandidátů opravdu měli několik. Nicméně pan Mathé je skutečně dobrým kandidátem a na tom, myslím, ani já, ani vy o tom nepochybujete.

Tak já o tom nemám ani co pochybovat, protože mě to nepřísluší vůbec hodnotit jako novináři z veřejnoprávního média, to je vaše věc samozřejmě. Řekněte ještě, vy jste teď mluvil o té kamennosti TOP 09. To by měl zajímalo tedy, proč nakonec paní ministryni vybíral předseda TOP 09 pan Schwarzenberg, a ne předseda hnutí Starostové a nezávislí, což jste vy? Protože jste sám řekl, že jsou to 2 subjekty, byť partnerské subjekty.

Pane redaktore, jsou partnerské subjekty, ale já jsem předsedou Starostů a nezávislých, ale kandidoval jsem na kandidátce TOP 09. Já uznávám, že to v české politické scéně není příliš obvyklé, aby vznikla dohoda dvou politických stran, kdy jedna politická strana je více zaměřená na ten regionální segment. Paní poslankyně Hanáková je také poslankyní za TOP 09 a součástí dohody mezi TOP 09 a Starosty a nezávislými je to, že finálně bude určovat toho, kdo je, kdo bude kandidátem na ministra po předvýběru jaksi celostátního výboru starostů Karel Schwarzenberg.

Ale na druhou stranu to neplatí. To není tak, že vy byste definitivně rozhodoval o tom, kdo bude ministrem financí, zahraničí nebo práce a sociálních věcí a zdravotnictví?

Ne, na druhou stranu to neplatí, protože kandidáti TOP 09 nekandidovali na kandidátce Starostů a nezávislých do parlamentních voleb.

Dobře, ale vy jste přece 2 subjekty, nebo ...

Jsme 2 subjekty.

... tohle ukazuje, že nejste, že jste jakási odnož TOP 09, když předseda TOP 09 má nakonec hlavní finální slovo? Jak to vysvětlíte? Proč by měl mít Karel Schwarzenberg finální slovo k vašim kandidátům?

Já to zkusím znovu, pane redaktore.

No, zatím jste to nevysvětlil.

My jsme 2 subjekty, Starostové a nezávislí, to jsou spíše regionální ...

Ne, mě zajímá to, proč Karel Schwarzenberg má to hlavní slovo dovnitř vlastně vašeho hnutí.

Protože je to, je předseda strany, na jejíž kandidátce Starostové a nezávislí kandidovali.

Ale ono při vší úctě ...

Věřím, že vás tato odpověď uspokojí.

Já tady nejsem od toho, aby mě uspokojovali vaše odpovědi, já se pouze ptám. Ono při vší úctě, jak vyvrátíte, že jste přece jenom jakousi přidruženou součástí té celostátně známé značky a strany? To, co je TOP 09, asi ví každý aktivní občan Česka, byť nevím, jestli každý zná tu zkratku, že to byla kdysi Tradice, odpovědnost, prosperita, ale jste si jist, že každý ví, co je to STAN? Já to nechci trivializovat, ale tedy nemyslím samozřejmě označení tábornického obydlí. Jestli ta vaše značka trošku není vedle TOP 09 jaksi upozaděná?

Já znovu opakuji, že Starostové a nezávislí jsou spíše regionální stranou zaměřenou na místní a krajskou politiku

A tam nejste upozaděni tedy?

Tam rozhodně upozaděni nejsme, my jsme třetí nejsilnější stranou, společně s TOP 09 v komunální politice.

Děkuju vám, že jste přišel.

Rádo se stalo. Hezký večer.

Jakub Železný

ČT24, 13. 12. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme