Tubus spojí kapli s divadlem. Provoz v zimě není problém

Nymburský deník | 26.11.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: LUKÁŠ TREJBAL

26. 11. 2011

Kulturní prostor v kapli sv. Jana Nepomuckého v Nymburce čeká rekonstrukce za 32 milionů

Nymburk ­ Od loňského podzimu funguje jako nový kulturní prostor kaple sv. Jana Nepomuckého v Tyršově ulici. Město plánuje na jeho další opravu vydat celkem 32 milionů korun. Tubus by měl spojit kapli s Hálkovým divadlem. „Odbor rozvoje a investic v současné době připravuje jednotlivé etapy celé rekonstrukce. Její realizaci plánujeme v průběhu let 2012až2014. V rozpočtu na příští rok se budeme snažit prosadit částku 14 milionů korun,“ řekl starosta Miloš Petera.
Jasno má vedení města i ve využití kaple. „Rekonstrukce kaple je prioritní záležitostí odboru školství, kultury a památkové péče. Nyní zde probíhají výstavy a koncerty. Do budoucna v kapli plánujeme svatební obřady, přednášky. Od dubna do října objekt zpřístupníme veřejnosti i mimo avizované akce,“ navnadil veřejnost místostarosta Pavel Fojtík.
Návštěvníci jistě ocení, že zázemí pro rozličné akce v kapli poskytne Hálkovo divadlo. „Tuto záležitost město také upravilo ve smlouvě s  novými provozovateli divadla. Podle projektové dokumentace plánujeme propojení divadla a kaple krytým spojovacím krčkem,“ dodal Fojtík.

Nymburk ­ Kaple sv. Jana Nepomuckého je od roku 1948 v podstatě bezprizorní. Po dlouhých dvaašedesáti letech se ji podařilo v loňském roce obnovit. V mezidobí tam bylo skladiště z části Hálkova divadla a také Městského úřadu.„Gotická kaple je poslední dochovanou stavbou po zrušeném dominikánském klášteře. Presbytář konventního kostela dal v  letech 1857 až 1860 na vlastní náklady přestavět Jan Nepomuk Zedrich na školní kapli a rodinnou hrobku. Bývalá školní kaple byla uzavřena po druhé světové válce. Jedná se o architektonicky velmi cennou stavbu,” popsal místostarosta Pavel Fojtík. Po sametové revoluci se stala kaple i úložištěm bronzové sochy Klementa Gottwalda, která do té doby měla místo před budovou policie na křižovatce Boleslavská a Tyršova. „Jeden čas se uvažovalo o lapidáriu, které by v prostorách kaple shromáždilo sochy, které se v okolí vyskytovaly,” doplnil Fojtík.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme