TOP 09 má návrh fiskální ústavy

2. 12. 2013

„Rozpočet v předložené verzi nepodpoříme,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Není totiž důvod, proč by měl být schodek rozpočtu na rok, kdy by měla ekonomika ožít, vyšší než ten letošní.
Podle TOP 09 jsou příjmy rozpočtu na příští rok nadsazené o 7 miliard, výdaje o 12 miliard, schodek by měl být nižší než navrhovaný. Rusnokova vláda navrhuje schodek 112 miliard, příjmy ve výši 1,099 biliónu a výdaje ve výši 1,211 biliónu korun.
Myšlenku, že chce TOP 09 zdržovat schválení rozpočtu, Kalousek odmítl. „Úpravy se dají provést za tři dny,“ podotkl.
„Namítat a připomínkovat návrhy patří k právu opozice,“ říká stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. „To se od šéfa pravicové opozice očekává,“ dodal.
Hlasy TOP 09 a eventuálně i ODS by však ve Sněmovně nestačily na zamítnutí či prosazení změn v rozpočtu, pokud by se na jeho přijetí dohodla ČSSD, ANO a lidovci.
Poslanci TOP 09 ve čtvrtek Sněmovně předložili tzv. finanční ústavu. Jde o tři zákony, které především stanovují nepřekročitelný limit pro zadlužení státu. Totožný návrh předložila už bývalá koaliční vláda vedená Petrem Nečasem, v níž Kalousek působil jako ministr. Poslanci ji ale už před volbami nestihli schválit, dostala se pouze do druhého čtení.
„Do našeho návrhu,“ řekl po předložení zákonů Kalousek, „jsme zapracovali připomínky, které k návrhu finanční ústavy měla ČSSD, když byla v opozici a kterými zdůvodňovala svoje průtahy při jejím schvalování. Jsme připravení diskutovat o jednotlivých parametrech,“ dodal.
Kalousek začne sociální demokraty tisknout ke zdi jejími vlastními argumenty, shodují se politologové.
Sociálním demokratům například tehdy vadilo, že vláda nepředložila doprovodný zákon, který by stanovil podrobnosti fungování finanční ústavy.
TOP 09 nyní předkládá jak samotný ústavní zákon, tak i doprovodný zákon a změnový zákon, který mění dotčené právní normy. „Je to propagandistický tah,“ říká Mládek.
„Tady je rozhodující, abychom podepsali evropský fiskální pakt, který zahrnuje i koordinaci hospodářských politik v rámci Evropské unie. Kompakt vedle Česka nepodepsala jen Velká Británie. Teprve až poté se můžeme bavit o finanční ústavě,“ dodal Právu Mládek.

Nepřekročitelná šedesátka

Zákony tzv. finanční ústavy kromě nepřekročitelného limitu 60 procent schodku veřejných financí k HDP stanovují i automatická opatření, která musí vláda uskutečnit, pokud se stát již blíží k danému dluhovému limitu.
Při pětačtyřicetiprocentním podílu dluhu na hrubém domácím produktu by vláda měla povinnost informovat poslance o důvodech překročení této hranice a o opatřeních, která přijme.
Při padesátiprocentním a vyšším podílu by se nesměly zvyšovat provozní výdaje, snižovaly by se platy ústavních činitelů atd.
Nastavení těchto pásem by se podle Kalouska mělo stát předmětem debat ve Sněmovně.

***

Rozhodující je, abychom podepsali evropský fiskální pakt Jan Mládek

Foto popis| Jan Farský, Miroslav Kalousek a Helena Langšádlová na včerejší tiskové konferenci TOP 09.
Foto autor| Foto PRÁVO – Petr Hloušek

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 3 | Autor: Jiří Vavroň |

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme