TOP 09: Daňový kompromis musí zajistit přijetí důležitých zákonů

16. 10. 2012

Praha – Dlouhodobou stabilitu vlády a přijetí pro vládní koalici klíčových zákonů, jako je důchodová reforma nebo církevní restituce, musí zajistit případný kompromis mezi vedením ODS a rebelujícími poslanci této strany, míní TOP 09. Po jednání předsednictva menší vládní strany to řekla její místopředsedkyně Helena Langšádlová."

„Jsme připraveni ke kompromisům, pokud to povede k zachování pravicové vlády," podotkla. Dodala, že oficiálně zatím žádný návrh z dílny ODS není.

Premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí seznámil širší vedení ODS s návrhem kompromisu k vládnímu daňovému balíčku. Podle něj by měl být přijatelný uvnitř ODS, jejíž poslanecký klub má jednat dnes večer, i ve vládní koalici.

Podrobnosti o návrhu nechtěl Nečas zveřejňovat, podle dostupných informací ale počítá s tím, že by se pro příští rok zvedla snížená sazba DPH ze 14 na 15 procent. Základní dvacetiprocentní sazba by se nezvyšovala, podle původního návrhu měla vzrůst na 21 procent.

Kalousek chce záruky

Už v pondělí reagoval první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek slovy, že ohledně daňového balíčku, se kterým vláda spojila ve sněmovně svou důvěru, je ke kompromisu připraven. Bude prý ale žádat od koaličního partnera záruky právě pro přijetí penzijní reformy a církevních restitucí. „Chtěli bychom také alespoň morální závazek, že podobné chování – nedodržování dohod a cukání – bylo naposledy," dodal.

Předsednictvo TOP 09 podle Langšádlové dnes požádalo o vypracování analýz pátečních a sobotních krajských voleb. V nich strana neuspěla. „Dohodli jsme se, že budeme postupně analyzovat kroky v předvolební kampani, ať už technické, mediální, přípravy a podobně. Je potřeba se poučit pro příště, byly to naše první volby," vysvětlil ČTK odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)."

http://www.denik.cz/z_domova/danovy-ko...tych-zakonu-zni-z-top-09-20121016.html
denik.cz | 16.10.2012 | Rubrika: Z domova | Strana: 0 |

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme