TOP 09 a STAN vyzývají Středočeský kraj ke zveřejňování smluv

27. 4. 2015

Nedávné prvoinstanční rozsudky soudů v kauzách souvisejících s působením ČSSD a KSČM na Středočeském hejtmanství naznačují, že v době exhejtmana Ratha mohl na Středočeském hejtmanství existovat sofistikovaný korupční systém.

Pokud chce vedení kraje dokázat, že to s transparentností myslí vážně, mělo by urychleně přijmout opakované výzvy opozice a začít zveřejňovat na svých webových stránkách všechny smlouvy, objednávky a faktury nad 50 000 korun. Opoziční klub TOP09 a STAN vyzývá vedení kraje, aby dobrovolně zavedlo registr smluv nejpozději od 1.7.2015.

"Naši kolegové z Libereckého kraje zavedli zveřejňování smluv již v roce 2012. Jihomoravský kraj zveřejňuje smlouvy, objednávky a faktury nad 50.000 Kč od 1. ledna 2015. O dva měsíce později se připojil i Moravskoslezský kraj. Celá řada středočeských obcí a měst zveřejňuje smlouvy a faktury již mnoho let. Není proto žádný důvod, aby Středočeský kraj, jehož rozpočtem protéká téměř 20 miliard korun, nebyl v nakládání s veřejnými prostředky zcela transparentní," konstatuje předseda klubu TOP09 a STAN Věslav Michalik (STAN).

O zavedení registru smluv dlouhodobě usiluje poslanec Jan Farský. Podle některých politiků se měl schvalovat ve sněmovně už loni, ale nestalo se tak ani do konce roku.

"Středočeský kraj na zákon o registru smluv čekat nemusí. Hejtman Miloš Petera může vyslyšet výzvy svého stranického kolegy Michala Haška, který z titulu předsedy Asociace krajů vyzval ostatní hejtmany, aby následovali příkladu kraje Libereckého a Jihomoravského a začali smlouvy zveřejňovat," konstatuje opoziční zastupitel Martin Macháček (STAN). 

Ing. Věslav Michalik, CSc. (STAN), předseda klubu zastupitelů TOP 09 a STAN
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme