Švenda: Turisté budou moci v Brdech využít hřebenovou trasu

13. 6. 2024
Turisté v Brdech mohou využít tři nové pěší trasy o celkové délce 13 kilometrů. Doplňují dosavadní síť tras v bývalém vojenského újezdu a umožní vznik takzvané Brdské hřebenovky. Tato stezka dlouhá 120 kilometrů povede od Jíloviště do Spáleného Poříčí a měla by být kompletně vyznačena tento měsíc.

Nové pěší trasy vznikly ve spolupráci spolku Turistická oblast Brdy a Podbrdsko s Klubem českých turistů za podpory Středočeského kraje, informovala Zuzana Žídková z krajského úřadu.

Trasy jsou v terénu vyznačeny pásovými značkami, doplněné jsou také tabulky a směrovky na rozcestích. Krajský radní pro kulturu a cestovní ruch Václav Švenda ocenil hlavně nový osmikilometrový hřebenový úsek, který spojí masiv Toku a oblast vrcholu Praha. „Jedná se o jedny z nejvyšších poloh Brd, které jsou pro návštěvníky velmi atraktivní,“ dodal. Podle předsedy rady značení Klubu českých turistů Pavla Přílepka se vyznačením nových tras předejde živelnému vytváření stále nových stezek v oblasti, která může být i nebezpečná.

Kromě nových turistických tras chystá spolek pro návštěvníky Brd i další novinku. Za pomoci studentů a učitelů oboru umělecký truhlář a řezbář z příbramské waldorfské školy chce v příštích letech označit zhruba deset brdských vrcholů a zajímavých míst v jejich blízkosti dřevěným označníkem s reliéfem zvířete či jiného motivu charakterizujícího konkrétní vrchol. Reliéfy přibudou umístěny například na vrcholech Tok, Praha nebo Třemšín, své netradiční označení získá také vrchol Koruna nebo Houpák.

Převzato z: Náš Region

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme