Švenda: Muzeum lidových staveb zahájilo stavbu vstupní budovy

21. 8. 2024
Muzeum lidových staveb v Kouřimi zahájil svatbu vstupní budovy. Středočeský kraj do ní investuje 23 milionů korun. Návštěvníci ho podle vedení středočeského radní Václava Švendy (TOP 09) uvidí nejpozději příští rok na jaře.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi je jedním ze tří skanzenů, které provozují příspěvkové organizace Středočeského kraje. Ročně sem zavítá kolem 25 tisíc návštěvníků z celého Česka. Léta tady ale chyběla vstupní budova a tak i návštěvnické zázemí. Po 30 letech se ho turisty oblíbená destinace konečně dočká.

,,Tento skanzen má velký potenciál co se týká návštěvnosti a proto jsme se rozhodli zde vystavit i vstupní objekt, kde by bylo odpovídající zázemí pro návštěvníky a zaměstnance muzea," řekl radní Středočeského kraje, Václav Švenda (TOP 09).

,,Vstupní budovu nezbytně nutně potřebujeme, protože návštěvníci jsou odbavováni jenom v malinkém domečku, který je úplně za hranou životnosti a naprosto to nestačí hlavně za situací, kdy tady pořádáme národopisné pořady, kdy třeba o Velikonocích sem přijde až dva tisíce lidí za den, takže to je opravdu pak neúnosné," doplnil Vladimír Rišlink, historik a ředitel Muzea lidových staveb v Kouřimi.

Vstupní halu, kde by i v nepříznivém počasí mohla probíhat řada doprovodných akcí skanzenu plánovali předchůdci vedení skanzenu už před 30 lety. Středočeský kraj ho podpoří částkou 23 milionů korun.

,,Konečně se nám podařilo připravit projekt, který je nyní k realizaci. My jsme v uplynulých dvou letech řešili financování té stavby, rozhodli jsme se, že tu stavbu zaplatíme z rozpočtu Středočeského kraje, protože nebyly v tuto chvíli žádné dotační tituly," vysvětloval Švenda.

,,Ta vstupní budova vlastně bude obsahovat především muzejní obchod, čili pokladnu s prodejnou nějakých upomínkových předmětů a tiskovin, zároveň tam bude drobné občerstvení pro návštěvníky, toalety pro návštěvníky, zázemí pro cyklisty a bude tam i provozní zázemí v podobě kanceláře pro provozní, plus nějaké zázemí pro účinkující při národopisných pořadech," popisoval Rišlink.

Areál kouřimského skanzenu by se pak měl ještě rozrůst. Přibýt by tu postupně mělo dalších pět objektů.

,,Mezi ně patří vůbec dominanta muzea, která by tady měla vyrůst a to je gotický kostel svatého Jana Křtitele z Dolních Kralovic, který byl zbořený už v 70. letech v souvislosti se stavbou přehrady na Želivce a vlastně do dnes ten kostel nebyl přestavený a jeho konstrukce leží rozebraná v našich depozitářích," dodal Rišlink.

Prioritou je teď ale vybudování vstupní budovy. Ta by měla být hotová nejpozději na jaře.

Převzato z: Praha TV

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme