Švenda: Brdské vrcholy zdobí nové označníky od řezbářů z Waldorfské školy Příbram

4. 9. 2024

Označníky nejen že informují o příslušném místě, ale především jsou uměleckými díly. Podobu reliéfů navrhují žáci oboru umělecký truhlář a řezbář z Waldorfské školy Příbram . Inspirací pro reliéfy jim byla především místní fauna.

Na Toku mohou návštěvníci obdivovat reliéf tetřeva hlušce, zatímco na vrcholu Třemošné najdou podobiznu fořta. Ta připomíná historický život v Brdech, kdy fořtové a jejich fořtovny byly běžnou součástí tohoto kraje. Každý z těchto označníků je navíc vybaven schránkou s vrcholovou knihou, kde mohou návštěvníci zanechat své vzkazy, myšlenky nebo obrázky.

„Instalace těchto označníků je skvělým příkladem spojení umění, přírody a historie. Jsem velmi rád, že se nám podařilo začít právě na vrcholech Tok a Třemošná a těším se, až se podobné prvky objeví i na dalších místech Brd. Tento projekt nejen oživuje místní krajinu, ale vytváří také prostor pro návštěvníky, aby mohli zanechat svou stopu v podobě zápisu či kresby do vrcholové knihy,“ uvedl při slavnostním odhalení prvního označníku radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda.

Do budoucna plánuje Turistická oblast Brdy a Podbrdsko ve spolupráci s touto školou instalaci dalších označníků na významných brdských vrcholech. „Spolupráce se Středočeským krajem a turistickou oblastí Brdy a Podbrdsko je pro nás velmi cenná. Oborem umělecký truhlář a řezbář se na naší škole zabýváme již od roku 2000 a za tu dobu jsme v CHKO Brdy realizovali řadu významných instalací, jako příklad mohu uvést sochu Fabiána v Orlově či laviček v areálu loveckého zámečku Tři trubky ," uvedl ředitel Waldorfské školy Příbram Robert Žák.

Projekt označníků brdských vrcholů je již třetím projektem, který ve spolupráci s turistickou oblastí Brdy a Podbrdsko tato škola připravuje. "Spolupráce nás skutečně velmi těší. Přináší našim žákům jedinečnou příležitost uplatnit své dovednosti v reálných podmínkách, a zároveň obohacuje celý region o nové umělecké a turistické prvky. Do budoucna se tak mohou návštěvníci brdských lesů těšit i na další umělecké instalace našich studentů,“ dodal ředitel.

Návštěvníci se tak mohou těšit například na reliéfy zobrazující divokou kočku, sovu a možná i nového obyvatele brdských lesů, a sice vlka .
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme