Rozpočet Nymburka schválen. Městská policie získá přes 8 milionů na nonstop provoz

Nymburský deník | 13.12.2011 | Rubrika: Nymbursko | Strana: 3 | Autor: LUKÁŠ TREJBAL | Téma: Středočeský kraj

13. 12. 2011

Zastupitelé schválili vyrovnaný rozpočet Nymburka na rok 2012: 326,6 milionu korun

Nymburk ­ Bývalo to obráceně. Nymburk schvaloval v minulých letech rozpočet mezi posledními v regionu. Nyní ho schvaluje mezi prvními. Ten na příští rok je vyrovnaný a rovná se sumě 326,6 milionu korun.
„Rozpočet je konzervativní a vyrovnaný. To znamená, že příjmy i výdaje jsou na stejné částce,” vysvětlil starosta Miloš Petera.
Vypíchněme nyní některé položky z rozpočtu na příští rok. „O dva miliony navíc půjde z rozpočtu na chod městské policie. Chceme totiž zajistit nonstop provoz strážníků. Ve městě bude 13 strážníků,” reagoval na změny v rozpočtu Petera. Městská policie získá přesně 8, 6 milionů korun. Velké sumy jdou z rozpočtu už několik let na basketbal, který dělá městu obrovskou reklamu. Letos je to 3,6 milionu korun. Zastupitel Ivan Semecký chtěl částku 600 tisíc korun převést do kategorie Neadresné položky. Návrh jen těsně nebyl přijat.
Nikoliv částkou, ale návratem vrcholového volejbalu do města je motivováno Centrum sportu, které získalo 600 tisíc korun. „Je to nové sdružení, které by vrátilo do Nymburka po čase vrcholový volejbal. První liga končí na Kladně, tak by přešla do Nymburka. Je to druhá nejvyšší soutěž. Převod oddílu by stál 300 tisíc,” nastínil zastupitel Jiří Kuhn.
Dalším vrcholovým sportem ve městě je hokej, společnost NED Hockey dostala v rozpočtu částku 2,5 milionů korun. Ta je na provoz a opravy zimního stadionu. U basketu je částka dotací, protože vrcholový klub má sponzora.
Na dopravu a místní komunikace je vyhrazeno 14,8 milionů korun. Z toho například rekonstrukce ulice Letců R. A. F. s problémovým parkovištěm před základní školou získá 1,7 milionů.
Rozpočtové peníze myslí na důležité proměny ve městě. „Tak například rekonstrukce kaple sv. Jana Nepomuckého, Rejdiště jako kulturního a společenského místa, či zateplení a výměna oken na poliklinice, v  základní škole R. A. F. a mateřské školky Upejska a kočičky,” shrnul Petera. Místostarosta Pavel Fojtík přiblížil zrod rozpočtu na rok 2012. „Sledoval jsem, jak se rozpočet v  průběhu roku rodil. Rada města i jednotlivé odbory na radnici přicházely s návrhy, co by se mohlo realizovat. Vše se zpracovalo do konce srpna,” rozkryl Pavel Fojtík.
V předstihu schválil rozpočet finanční výbor v čele s jeho předsedou Tomášem Machem.
Schvalování rozpočtu a dalších bodů narušilo při schůzi zastupitelstva hlasovací zařízení, které bylo použito poprvé. Systém nakonec zkolaboval. Zastupitelé se tak vrátili ke klasickému hlasování rukou. To šlo o poznání rychleji než digitální technika.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme