Regulace hazardu přináší výsledky

1. 4. 2013

Střední Čechy – V Periskopu se dlouhodobě věnujeme problematice hazarních her v regionu. K tomuto palčivému tématu se nám vyjádřila také poslankyně Parlamentu ČR za Středočeský kraj Helena Langšádlová.

Co se povedlo v legislativě k omezení hazardu v kraji?

„V roce 2011 se nám podařilo prosadit řadu změn v regulaci a zdanění hazardu. S účinností od roku 2012 si mohou obce regulovat i moderní automaty (tzv. interaktivní videoterminály), a zároveň loterijní průmysl přišel o řadu bezdůvodných výjimek. Výsledky těchto opatření se projevily i ve Středočeském kraji."

Opravdu toto opatření bylo účinné v omezení videoterminálů?

„Pokud se podíváme na statistiku videoterminálů na počátku roku 2012 a 2013, jejich počet se za toto období prudce snížil ze 4551 na 3515. To představuje na území kraje meziroční pokles téměř o čtvrtinu."

Je to efekt regulace a zdanění? Nic dalšího v tom nehraje roli?

„Kromě regulačních opatření tomu napomohl i ekonomický tlak prostřednictvím daňové reformy. Ta zrušila osvobození loterijních společností od daně z příjmů a zavedla nový odvod z výtěžku loterií. Ačkoli zde nemáme přesná čísla za Středočeský kraj, celorepublikově již lze odhadovat, že příjmy obcí z hazardu se díky novému odvodu navýšily skoro trojnásobně na přibližně 6 mld. Kč. Kromě toho o odvodech hazardu již nerozhodují šéfové tohoto odvětví, ale volení zástupci obyvatel v obecních zastupitelstvech. Dále je třeba připomenout, že na rozdíl od minulosti se část odvodů hazardu dostane i do rozpočtu těch obcí, které hazard na svém území netolerují. Je to dáno novým přerozdělením odvodu dle počtu obyvatel a rozlohy obce a také díky zrušení osvobození od daně z příjmů."

V příštích vydáních Periskopu se budeme podrobně věnovat smutným sociálním dopadům na rodiny, jejichž člen herním automatům propadl.

Simona Pavlů

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme