Praha navrhuje Středočeskému kraji prodloužit výpovědi dopravcům do roku 2014

20. 3. 2012

Omezení příměstské dopravy mezi Prahou a Středočeským krajem může vyřešit prodloužení výpovědi do roku 2014 těm dopravcům, kterým Středočeský kraj loni v květnu vypověděl smlouvy. Omezení příměstské dopravy mezi Prahou a Středočeským krajem může vyřešit prodloužení výpovědi do roku 2014 těm dopravcům, kterým Středočeský kraj loni v květnu vypověděl smlouvy. Uvedl to v úterý náměstek primátora Josef Nosek (ODS).
Nosek ale dodal, že to nebylo ani hlavní město, ani středočeské obce, kdo výpověď dopravcům dal.

"Pokud by Středočeský kraj nepřistoupil na tuto variantu, tak reálně hrozí, že autobusy budou končit na hranici Prahy. S tím, že doprava nebude koordinovaná a nejsme schopni zaručit návaznost spojů," vysvětlil Nosek.

Omezení autobusové dopravy Středočeši pocítí již od června tohoto roku, pokud se Praha s krajem nedomluví. Ohrozilo by to nejen dopravu ve Středočeském kraji, ale i částečně v Praze na příměstských linkách.

V případě, že Středočeský kraj na výzvu hlavního města ale přistoupí, Praha by vyzvala středočeská města a obce, aby společně uspořádali na dopravce výběrové řízení. "Rok trvá oznámení do věstníku Evropské unie o budoucí soutěži na dopravce. Začít výběrová řízení na nové autobusové dopravce bychom tak společně s krajem a všemi středočeskými obcemi mohli proto přibližně od března 2014," sdělil náměstek primátora.

"Jde nám o  to, aby vedení Prahy a všichni středočeští starostové byli plnohodnotnými účastníky výběrového řízení a následně objednavateli služby," dodala poslankyně za Středočeský kraj Helena Langšádlová (TOP 09).

Hlavní město dotuje příměstské linky ze Středočeského kraje 201 miliony korun. Středočeský kraj dává 96 milionů korun a obce celkem 77 milionů korun. "Doufáme, že se s hejtmanem Davidem Rathem domluvíme a výpověď prodloužíme," uzavřel Nosek.

Praha se podle zástupců města snažila problém s hejtmanem řešit již za bývalého vedení magistrátu, ale zatím bezúspěšně.

Podle informací pražského organizátora dopravy ROPID jezdí příměstskými linkami do Prahy přes 200 tisíc Středočechů.

Denisa Šindlerová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme