Poslanci budou rozhodovat o dalším osudu důchodové reformy

7. 11. 2012

Sněmovna bude  rozhodovat o spuštění důchodové reformy. Na programu má prezidentem vetovaný prováděcí zákon k reformě penzí, který řeší převody peněz do penzijních fondů.

Václav Klaus novelu vetoval s tím, že na podobě důchodové reformy, kterou má umožnit, není shoda  politická ani společenská.Poslanci by se měli k normě vrátit po přerušení své schůze  z minulého týdne. Jeden z vetovaných zákonů  je zásadní pro spuštění druhého pilíře reformy. Umožní totiž převody peněz do penzijních fondů. Pokud sněmovna Klausovo veto nepřehlasuje, hrozí reformě  odklad. To potvrdila i místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.„Prakticky není možné potom ten systém spustit a je nezbytné odložit účinnost důchodové reformy, protože by to vyvolalo obrovskou nejistotu. A v podstatě by to neumožnilo naplnění té důchodové reformy.“„Ale je to samozřejmě i tak velmi špatně, protože každé odložení je ztrátou příležitosti zejména pro mladou generaci, která půjde do důchodu v době, kdy demografický poměr bude úplně jiný. A měli bychom jí dát šanci,“ myslí si poslankyně Langšádlová.

O odklad penzijní reformy naproti tomu usiluje opoziční ČSSD. Ta už k tomu má, jak potvrdil její poslanec Roman Sklenák, připravený návrh zákona.„My samozřejmě ty dva zákony vetované prezidentem nepodpoříme. My jsme naopak podali návrh na odložení celé důchodové reformy o dva roky. Domníváme se, že v tuto chvíli spouštět důchodovou reformu tak, jak byla připravena, je hazard za jakoukoliv únosnou hranicí,“ tvrdí za sociální demokraty  Roman Sklenák.

zpravy.rozhlas.cz | 6.11.2012 | Rubrika: politika | Strana: 0 | Autor: Věra Masopustová, mta

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme