Nová škola v Roztokách u Prahy? Kampus Cihelna bude mít kapacitu 540 žáků, fungovat by mohl od září 2028

3. 7. 2024
V Roztokách u Prahy má vzniknout kampus se střední školou a budovou 2. stupně základní školy. Kapacitu bude mít pro 540 žáků, fungovat by mohl od září 2028. Jde o společný projekt města a Středočeského kraje nazvaný Kampus Cihelna. Roztočtí zastupitelé minulý týden schválili memorandum o spolupráci s hejtmanstvím, informoval na webu roztocký radní pro školství Jaromír Beran (TOP 09).
Letos v září by měl memorandum o spolupráci projednat i Středočeský kraj, následovat má příprava projektu a architektonická soutěž. Samotná stavba pak potrvá přibližně 18 až 24 měsíců. „Společně s krajem budeme usilovat o dotační podporu. Realizace je podmíněna získáním dotace alespoň na část projektu jdoucí za městem,“ uvedl Beran.

Vedení Roztok očekává, že v příštím desetiletí přibude v Roztokách 2000 až 4000 obyvatel, včetně 500 až 1000 dětí do 15 let. Proto je třeba kapacity škol zvýšit. V budově pro druhý stupeň základní školy bude po dvou třídách pro každý ročník a stejně tak pro střední školu. Sloužit bude také šest odborných učeben, výdejna jídla a tělocvična.

Středočeský kraj postupně navyšuje kapacity gymnázií i lyceí, po kterých je především v lokalitách v okolí Prahy vysoká poptávka. Je to proces trvající několik let. Nové přístavby a vestavby se otevřou v Hostivici, Říčanech, Brandýse nad Labem a Berouně, nové budovy v Černošicích, Jesenici. V Roztokách zatím není rozhodnuto, zda nová střední škola bude například gymnáziem nebo lyceem. Hejtmanství společně s Prahou prověřují také možnosti vzniku nového středoškolského kampusu dostupného jak pro žáky z Prahy, tak i ze Středočeského kraje.

Zdroj: ČTK

Štítky
Osobnosti: Jaromír Beran
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme