Nedokončené vize Evropy, Pax Romana – Pax Christiana – Pax Europeana

27. 1. 2014

V úterý 28.1.2014 od 16:00 proběhne ve státních aktech Poslanecké sněmovny první diskuse o největších státních koncepcích Evropy:

Nedokončené vize Evropy, Pax Romana – Pax Christiana – Pax Europeana,  aktuální platnost principů pro 21. století

O tom, které z vizí Octaviana Augusta (vládl 37 př.n.l.-14 n.l.) a Karla Velikého (vládl 768 – 814) jsou inspirací pro současnost, přišli diskutovat přední odborníci z několika fakult UK i z AV ČR.

Jen málokdy se stává, že účast na panelové diskusi přijmou vynikající osobnosti a řada dalších zaujme místo diváků. Prof. Jana Royta, prof. Martina Putnu, doc. Václava Marka a doc. Jaroslava Šebka zaujal záměr poslanců Niny Novákové a Marka Ženíška zkoumat základní sloupy, na nichž stavěli své vize první císař Říše římské Octavianus Augustus (adoptivní syn Julia Caesara) a Karel Veliký, první císař svaté říše římské.

„Zdá se nám mnohdy, že Evropská unie nemá smysl, ale ona dosud marně hledá vizi, s níž by se národy mohly ztotožnit a hlavně, kvůli kterým by byli lidé ochotni přinést i oběti. Dialog s minulostí je nutný pro pochopení současnosti, je to zdroj energie pro hledání smyslu v budoucnosti.“

Nina Nováková
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme