Nadjezd Koutecká stojí před rozhodnutím desetiletí

Nymburský deník | 29.11.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: OLGA HAVRÁNKOVÁ

29. 11. 2011

Poděbrady – Stavba nadjezdu nad železniční tratí za zhruba 240 milionů korun stojí před zásadním rozhodnutím.
Krajské zastupitelstvo ji buď vybere k uskutečnění v příštím roce, nebo se mnohaleté úsilí města Poděbrad a jeho dvouapůlmilionová investice může ztratit v propadlišti dějin.
Nad tím by jistě zaplakali nejen řidiči, kteří denně stojí v kolonách na železničním přejezdu na Kouteckou. Nadjezd má být důležitým prvkem také vzhledem k rozvoji městské části Žižkov, bytové výstavbě nebo uvažovanému parkovišti.
Jak si dnes projekt stojí? „V současné době se teprve připravuje zadávací dokumentace stavby, na základě které bude známo přesné rozdělení stavebních objektů. Rozhodnuto bude na základě dopracované projektové dokumentace,” vyjádřila se na dotaz Deníku tisková mluvčí Krajského úřadu Středočeského kraje Berill Mascheková. Výše dotace, kterou by kraj na stavbu čerpal, zatím podle ní není známá.
Místostarosta Poděbrad Ivan Uhlíř potvrdil, že zadávací dokumentaci pro soutěž obdrží kraj včas. Na požadavek kraje na urychlené dopracování dokumentace, které mělo být v  režii samotného kraje, město zareagovalo operativně a mimořádně na něj vyčlenilo částku 640 tisíc korun. Kraj už by údajně tento krok do termínu na začátku prosince nestihl.
Městu však jde o zachování pozice v pořadí mezi projekty čekajícími na výběr pro stavbu v roce 2012. Bez zrychleného dokončení dokumentace by z  pořadníku zcela vypadlo.
Vzhledem k faktu, že se Poděbrady o výstavbu nadjezdu snaží a jednají o  něm už mnoho let, nechtějí si nyní nechat utéct šanci. „Nyní by měla být naše šance na výběr projektu daleko větší,” shodují se Ivan Uhlíř se starostou Poděbrad Ladislavem Langrem.
Po kladném doporučení Rady Středočeského kraje bude nyní konečné rozhodnutí na krajském zastupitelstvu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme