Místostarosta Berouna odjel do parlamentu řešit Hobex

Berounský deník | 8.12.2011 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: PETRA LIŠKOVÁ

8. 12. 2011

Beroun – Místostarosta Berouna Patrik Brodan strávil včerejší den v parlamentu. Snažil se zajistit podporu projektu na likvidaci Hobexu.
Areál bývalého Hobexu je nejbolestivějším trnem v oku obyvatelům Závodí.
Neutěšenou situaci kolem zdevastovaného komplexu, kde v současné době přežívají bezdomovci a kriminální živly, by pomohla vyřešit jen finanční injekce od státu. Likvidace se totiž pohybuje v řádu milionů.
Město se proto po dohodě s majiteli pozemků a objektu obrátilo na Státní fond životního prostředí s žádostí o finanční pomoc při řešení tohoto problému.
„Vedení radnice nyní napjatě čeká, zda se podaří peníze na likvidaci získat. To je také důvod, proč ve středu odjel místostarosta Patrik Brodan do parlamentu,” uvedla včera na tiskové konferenci starostka Berouna Šárka Endrlová. „Žádali jsme celkem o šestnáct milionů korun. Deset milionů je potřeba na zbourání objektu, další je určeno na likvidaci kontaminované zeminy,” dodala starostka Berouna.
Situace v Hobexu je opravdu tristní. Jak Šárka Endrlová několikrát v  rozhovorech pro Berounský deník uvedla, je to jeden z nejvážnějších problémů Berouna. „V současné době je celý areál ve značně zdevastovaném stavu, je kontaminován azbestem, což znamená, že při likvidaci škod je nutné nakládat s celým areálem jako s nebezpečným odpadem. Půda v areálu je kromě jiného kontaminována i zvířecími a lidskými výkaly,” přiblížila stav v chátrajícím objektu mluvčí berounské radnice Pavla Švédová.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme