Mimopražští politici nijak nezaostávají

12. 12. 2013

ČERNOŠICE / Na ustavující schůzi Výboru pro evropské záležitosti se bývalá starostka Černošic, kde dodnes bydlí, stala jeho místopředsedkyní. Ve výboru s 19 členy je 14 nováčků a ona má zkušenosti s prací ve dvou výborech a dvou podvýborech Poslanecké sněmovny z minulého funkčního období.

* Strana, jejíž jste členkou, měla v říjnových volbách dobré výsledky v Praze, Středočeském kraji a ve velkých městech. Na venkově byly její výsledky slabší. Není to trochu v rozporu s oficiálním názvem TOP 09 a Starostové?

Máte pravdu s těmi velkými městy, ale jak postupně dobudováváme strukturu a získáváme nové komunální politiky, tak „rosteme“ i v menších městech a já věřím, že se to projeví i ve volebních výsledcích.

* Myslíte, že v tom budou hrát roli i komunální volby v příštím roce?

Určitě, my se na ně pečlivě připravujeme. Chtěli bychom například ve středních Čechách postavit kandidátky ve všech městech a obcích nad dva tisíce obyvatel.

* Poslanců z předpolí Prahy je sedm. Jsou v parlamentu vidět?

Domnívám se, že kvalita práce parlamentu není v tom, kdo je ze kterého regionu, ale v tom, jak kdo pracuje, jak se aktivně projevuje. Svou roli hrají také jejich zkušenosti pracovní i politické a v tom mimopražští kolegové nijak nezaostávají.

* Lidé si často myslí, že konkrétní poslanec či senátor může nějak ovlivnit dění přímo v jejich obci. Myslíte si, že byste mohla něco konkrétního učinit pro svůj region středních Čech?

Mně se už v minulém volebním období podařilo prosadit konkrétní věci. Byl to například zákon o loteriích, kde šlo o to, aby o loterijních zařízeních rozhodovaly samotné obce. Další věcí, která se povedla, byla novela zákona o rozpočtovém určení daní, kdy se navýšily příjmy obcí: v rámci kraje asi o dvě miliardy.

* Tudy byste se nejspíš chtěla dále ubírat?

Určitě, ale jsou i jiné otázky. V minulém období jsem se zabývala také transformací péče o ohrožené děti, jejímž cílem je větší podpora pěstounské péče, aby jich více mohlo vyrůstat v rodinném prostředí, a ne v ústavní výchově. A v této činnosti bych rovněž chtěla pokračovat.

* Často se říká, že poslanci by měli využívat své kanceláře v domovských regionech, když už se za ně platí vysoké nájmy. Kde budete mít tu svou?

Budu ji mít opět v Kladně. Ale Středočeský kraj je mimořádně rozlehlý a já nemůžu chtít od lidí z Čáslavi nebo Příbramska, aby za mnou jezdili do Kladna. Jsem zvyklá skoro každý volný den jezdit po kraji. Dávám přednost tomu, abych se s lidmi scházela v místech jejich bydliště, loni jsem měla asi 300 takových schůzek. Ale do Kladna občas jezdím a jednou za týden je tam i má asistentka, po domluvě může prakticky kdykoliv.

* Takže se rozhodně nedá říci, že byste ztratila kontakt s komunální politikou, když jste v dubnu složila funkci krajské zastupitelky?

To určitě ne. Já se kromě běžných občanů stýkám i s komunálními politiky, studenty, podnikateli a často jsem v kontaktu i se zástupci neziskového sektoru, například s poskytovateli sociálních služeb.

* Letos je po volbách spousta nováčků, včetně zástupců dvou nových stran. Jakou jim prorokujete budoucnost?

Jsem přesvědčena, že strany mají být založeny na nějakých ideových základech. My jsme konzervativní a z toho vyplývá naše politika, která je dlouhodobá a nepopulistická. Musím říci, že z chování stran, které nejsou hodnotově vyprofilovány či nemají jasný program, mám obavy.

* Na co se vaše strana – tentokrát v roli opozice – soustředí?

Máme zástupce ve všech výborech, ale zvlášť budeme sledovat rozpočtovou politiku, aby se rychle nerozkutálely peníze, které jsme velmi pracně a za cenu velkých politických obětí drželi v rozumném objemu. Budeme samozřejmě sledovat sociální politiku, ale i evropské záležitosti.

***

"Strany mají být založeny na nějakých ideových základech. Jako například ta naše."

5plus2 | 12.12.2013 | Rubrika: Dotazy | Strana: 5 | Autor: JAN HORÁK | Téma: Poslanci - Langšádlová Helena

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme