Maso a uzeniny do školních jídelen od jediného dodavatele?

19. 3. 2012

Středočeský kraj se chystá vyhlásit výběrové řízení na jediného dodavatele masa a uzenin pro zařízení pod jejich správou (školská zařízení, domovy důchodců aj.) Mám k tomuto záměru zásadní připomínky a uvítal bych, kdyby se o tomto tématu vedla diskuse. Dlouhodobě se zabývám školstvím a jako bývalý ředitel školy a náměstek primátora Mladé Boleslavi pro oblast školství, kultury a tělovýchovy mám k této problematice velmi blízko.

S výběrovým řízením nesouhlasíme protože:

1) Zásadně znevýhodní ba dokonce odřízne regionální drobné podnikatele a živnostníky od možnosti nabízet své produkty v regionu ve kterém působí, což jim může způsobit i existenční problémy. Každé krajské zařízení prošlo dlouhým procesem výběru svého kvalitního, spolehlivého a cenově přijatelného dodavatele a nyní jim bude centrálně vnucen nový model, který nemusí výše uvedená kritéria splňovat. Proč bořit něco, co dlouhodobě a dobře funguje a nejsou k tomu zásadní připomínky?

2) Dnes a denně se proklamuje podpora malého a středního podnikání jako páteř naší ekonomiky , přitom výše uvedeným výběrovým řízením tyto teze jednoznačně popíráme. Všichni se bojíme globalizace, ale přitom k ní často nevědomky či záměrně přispíváme!

3) Kraji utíkají stovky milionů korun v dopravní a zdravotnické infrastruktuře, kde není schopen plnit svou roli řádného hospodáře. V  tomto porovnání je toto výběrové řízení výkřikem do tmy, které opravdu mnoho nepřinese, ale může mnohé pokazit. Zde se nabízí otázka, proč je tak zásadní pro kraj uspořit několik stovek tisíc korun ročně, když těžiště zásadních úspor leží někde jinde !

4) Z vlastní zkušenosti dlouholetého ředitele školy vím, že případnou reklamaci vyřídím u malého dodavatele prakticky ihned, nedokáži si však představit, jak bych sjednával nápravu u dodavatele výhradního? V  případě místního dodavatele lze sjednat nápravu okamžitě, či pružně odebrat potřebné množství od jiného dodavatele. To v případě jediného dodavatele nebude možné udělat!

5) Místní dodavatel reaguje na odvolávku v řádu minut či hodin, velký moloch teprve se značným zpožděním. Je potřeba pružně reagovat naaktuální denní stavy strávníků z důvodů absencí atd. V tomto případě může dojít ke zbytečnému zamražování masa, poklesu kvality a hygienické nezávadnosti.

Věřím, že Středočeský kraj vyhlášení tohoto výběrového řízení ještě zváží.

Jan Smutný, poslanec PČR
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme