Langšádlová: Měli bychom přijímat nejpronásledovanější skupiny

4. 11. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s poslankyní TOP 09 Helenou Langšádlovou)

Libor DVOŘÁK, moderátor

Téma těchto dnů, týdnů a měsíců, během měsíce října do Evropy přes moře dorazil rekordní počet imigrantů. Bylo jich skoro 220 tisíc, tedy tolik co za celý rok 2014. Jen včera jich do Chorvatska, kam se hlavní nápor postupně přesouvá, přišlo zhruba 900 tisíc. V průmyslové zóně za městem Slavonski Brod vznikl tábor pro uprchlíky s kapacitou 5 tisíc lidí.

Petr VAVROUŠKA, redaktor

Zatím se tady ještě pracuje a dodělávají poslední detaily, ale zimní tranzitní tábor vznikl za městem v průmyslové zóně. Stojí tady desítky vojenských stanů, a také velkokapacitní vyhřívané hangáry a kdo potřebuje psychologickou pomoc, může o ni požádat, ale každý běženec tady také projde osobní prohlídkou, musí odevzdat otisky prstů. Tam kontrola je poměrně důkladná. Lidé tady stráví spíše jen pár hodin a budou pokračovat dál k hranicím se Slovinskem, sem do tábora je vlaky vozí přímo ze Srbska, uzavřou se tak ještě během dnešní noci. Pobyt migrantů je zcela zdarma, takže neplatí ani převoz vlakem, ani za ty služby přímo tady v tom táboře. Toto zimní středisko začalo fungovat teprve dnes, ale už sem dorazili také dobrovolníci z Česka.

Libor DVOŘÁK, moderátor

Ze Slovanskeho Brodu to byl Petr Vavrouška. V dolní komoře parlamentu dnes pod záštitou poslankyně Langšádlové z TOP 09 ho, proběhl seminář Hovoříme s občany o migraci a uprchlictví. Podle Langšádlové je cestou k řešení humanitární krize spolupráce s Tureckem, integrace migrantů z odlišných nábožensko-kulturních prostředí a individuální přístup k běžencům.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

V případě, že ti uprchlíci mají právo na azyl, tak s nimi má být vedeno azylové řízení a mají být integrováni, byť i třeba dočasně, do evropské společnosti. V případě, že jsou to ekonomičtí migranti, tak musí být co nejrychleji z Evropy vráceni. Já jsem přesvědčena, že my bychom měli přijímat především rodiny s dětmi a ty nejpronásledovanější skupiny, což jsou například jezídi a křesťané ze Středního východu. Na druhou stranu Evropa je schopná přijmout i nějaké množství například muslimů, pokud to nebude velké množství a budeme mít dostatek prostředků pro to je dobře integrovat do naší společnosti, protože zásadní je, aby ti, kteří přijdou, přijali naše hodnoty a respektovali naše zákony. Já si myslím, že je potřeba i našim partnerům říct, že oni se rozhodli již před desítkami let vlastně přijímat velké množství migrantů z odlišných nábožensko-kulturních prostředí a že naše společnost na to v tuto chvíli není připravena.

Zdroj: ČRo Plus; 3.11.2015; rubrika / pořad:17:10 Den podle...

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme