Langšádlová: Dávky jenom zaslouženě

27. 8. 2013

Zneužívání dávek si mají ohlídat úřady přímo v terénu, shodnou se politici napříč stranami. Pomoci mají stravenky místo dávek v hotovosti či bič na ubytovny.

PRAHA Boj proti zneužívání dávek bude tématem i v blížících se předčasných volbách. Pravice chce, aby si dlouhodobě nezaměstnaní lidé dávky zasloužili prací pro společnost, levice plánuje stavbu sociálních bytů. Dávek vyplácených formou papírových poukázek v minulém roce výrazně ubylo, ale do budoucna se s nimi počítá.


„Základem je dobrá terénní sociální práce, na níž bude záležet, zda si dávky příjemce udrží,“ plánuje Lenka Kohoutová z ODS. Souhlasí s ní i Roman Sklenák z ČSSD: „Sociální pracovníci musí zjišťovat podmínky, v jakých žadatelé žijí, a nepřipustit, aby čtyři osoby žijící v jednom pokoji na ubytovně braly každá doplatek na bydlení,“ říká.


Více času podle nich úředníci získají, pokud se konečně vyřeší problémy s informačními systémy. Vyhlídky na stabilitu úřadů a efektivnější využití pracovníků však nejsou dobré. Aktuálně antimonopolní úřad požaduje, aby se informační systémy zavedené exministrem Jaromírem Drábkem bez soutěže nahradily za řádně vysoutěžené.


Sociální demokraté považují za problém nedostatek sociálních bytů, v nichž by měl stát ceny bydlení pod kontrolou. Sklenák proto navrhuje stavět malé byty s podporou evropských peněz, ODS chce zase vrátit do hry povinnost veřejné služby. „Kdo nepracuje déle než čtyři měsíce a bere dávky, měl by odvést práci pro společnost,“ míní Kohoutová. Myšlenka dávky za práci se líbí i Heleně Langšádlové z TOP 09. „Řešením problému předražených ubytoven by mohly být půjčky od úřadu práce na kauce pro nájemní bydlení,“ navrhuje politička. Výplaty dávek formou elektronické karty nezavrhuje, teď však nejsou aktuální.


Znovu chtějí strany oživit popularitu papírových poukázek. Za ně obchodník nesmí prodávat alkohol a cigarety. „Od příštího roku může fenomén poukázek růst,“ připouští Kohoutová.


Poukázky přitom s přechodem části dávek z obecních úřadů na úřady práce ustoupily. „Úřady práce je neuměly používat a chyběl celý proces takzvané sociální práce,“ vysvětluje Daniela Pedret, ředitelka marketingu stravenkové společnosti Edenred CZ, hlavního dodavatele poukázek úřadům práce. Smlouvy s provozovateli stravenkových systémů plánovalo ministerstvo vedené TOP 09 ukončit v momentě, kdy by se všechny dávky vyplácely sKartou. Ta však dodnes, navzdory slibům, neumožňuje kontrolovat, co s ní lidé v obchodech platí.


S plánovaným stažením sKarty se poukázky mají zase vrátit do hry. „Zaměříme se na to, aby lidé, u nichž existuje podezření ze zneužívání dávek, dostávali poukázky,“ popisuje Marie Bílková, ředitelka Generálního ředitelství Úřadu práce ČR.


Poukázky ovšem nejsou samospásné a také se dají zneužít. „Bohužel klienti poukázky prodávají obchodníkům, mění je za hotovost. Je to obtížně prokazatelné,“ upozorňuje Marcela Ottová z Úřadu práce v České Lípě. Příjemce dostává stravenku namísto hotovosti, pokud je podezření na zneužívání dávky, nebo na vlastní žádost. „Některým lidem na začátku měsíce dojdou finance a k termínu výplaty dávek je ještě daleko. Úřad jim pak může poskytnout předsunutou platbu formou stravenek,“ vysvětluje Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

0,06 procenta dávek bylo loni vyplaceno poukázkami. Předtím to bylo kolem 2 %.

Mladá fronta DNES | 27.8.2013 | Rubrika: Ekonomika | Strana: 9 | Autor: Jitka Vlková 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme