Jourová může dostat dopravu a Galileo

5. 9. 2014

PRAHA/BRUSEL Ministryně pro místní rozvoj a kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová (ANO) zřejmě bude muset oželet zisk jí upřednostňovaného portfolia regionální politiky v Evropské komisi. Podle zatím neoficiálního složení nastupujícího Junckerova týmu, jež včera zveřejnil evropský portál EurActiv.com, připadne Jourové doprava. Regionální rozvoj dostane Chorvatsko.


 Pro samotnou Jourovou to může být zklamání, Sobotkova vláda by však byla potěšena – dopravu jako jedno z ekonomických portfolií koalice dlouhodobě označuje za prioritu. K transportu navíc Jourová dostane vesmír – celý název jejího portfolia je totiž Doprava a vesmír. Česká zástupkyně však nebude rozhodovat o evropských letech do kosmu. Do portfolia jí spadne rozvoj satelitního navigačního systému Galileo, jehož správní agentura sídlí od roku 2010 v Praze. Podle uniklých zápisů z jednání mezi Jourovou a Jeanem-Claudem Junckerem hrál roli v přidělení vesmíru právě jí také fakt, že Česko už mělo svého muže v kosmu – Vladimíra Remka.


 Ministryně promístní rozvoj nechtěla včera informace o zisku dopravy komentovat. „Nemám nic potvrzené. Momentálně jsou to jenom spekulace,“ sdělila Jourová LN s tím, že při středeční schůzce s předsedou komise Jeanem Claudem Junckerem žádnou oficiální nabídku na portfolio nedostala. „Stát se tak má příští středu,“ dodala ministryně.


 Pokročila však v sestavování svého bruselského týmu. Podle informací LN je takřka jisté, že šéfkou jejího komisařského kabinetu bude relativně juniorní euroúřednice Němka Renate Nikolayová. V současné době zastává post vedoucí oddělení v ředitelství pro právo a justici.


Ať vybere jiného kandidáta Podle Ivana Hodáče, bývalého šéfa evropské automobilové lobby a jednoho z nejvlivnějších Čechů v Bruselu, bude doprava pro zemi lepší než regionální politika. „Doprava zasahuje do ekonomiky, přes emise z aut do životního prostředí, infrastruktury, také regionální politiky,“ vyjmenovává Hodáč. „Na Jourovou bude vidět. Takhle důležitý resort ještě Česká republika neměla,“ dodává.


 Česko dosud spravovalo ochranu spotřebitele (Pavel Telička), práci a sociální věci (Vladimír Špidla) a naposledy rozšíření (Štefan Füle). V západní Evropě velmi exponovanou ochranu spotřebitele zastával Telička krátce a ostatní dvě portfolia patří k „měkčím“ – rozhodující pravomoci v nich drží členské státy. Resort dopravy je naopak z evropské úrovně značně regulován a financován.


 Zástupci domácí opozice hodnotí případný zisk dopravy pro Jourovou spíš kriticky. Místopředsedkyně TOP 09 a evropského výboru sněmovny Helena Langšádlová považuje Jourovou za nepříliš odborně zdatnou v jiných oblastech, než jsou eurofondy. Pokud se proto doprava potvrdí, vláda by podle poslankyně „měla vybrat jiného kandidáta“. Rozšíření zmizelo Z uniklého seznamu nových komisařů a jejich portfolií vyplývá několik novinek. V reakci na ukrajinský konflikt a polský návrh vymanit Evropu z energetické závislosti na Rusku zřizuje Juncker komisaře jen pro energetickou unii, který bude zároveň místopředsedou Komise; post by měl připadnout Lotyšsku. Snaze odbyrokratizovat Unii pak nový šéf Komise vychází vstříc zřízením nového portfolia s názvem Lepší regulace – vést jej má Holanďan. A dobrou zprávou pro ty, kteří mají strach, že Evropu zaplaví geneticky upravené plodiny (GMO) z USA, když se dokončí transatlantická obchodní smlouva (TTIP), je, že TTIP bude mít příště na starosti německý eurokomisař. Právě Německo přistupuje ke GMO potravinám velmi konzervativně. Přiznáním, že Unie se v následujících letech nechystá přijmout žádného nového člena, je zrušení komisaře pro rozšíření; tato agenda ze seznamu úplně vypadla. Protestoval proti tomu už švédský ministr

zahraničí a respektovaný mírotvůrce Carl Bildt, podle nějž tím Evropa navenek samu sebe oslabuje v nejméně vhodnou chvíli. Rozšíření se proto pravděpodobně ještě připojí ke stávající agendě třeba komisaře pro sousedskou politiku.

5.9.2014  -  Lidové noviny  -  str. 02  -  Domov - KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ     

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme