Jak vnímají zvolení Jorge Maria Bergoglia papežem

15. 3. 2013

Barack Obama, prezident USA

» Zastánce chudých

Jménem amerického lidu Michelle a já blahopřejeme Jeho Svatosti papeži Františkovi k jeho nástupu na Svatopetrský stolec a k začátku jeho papežství. Je zastáncem chudých a zranitelných, nese v sobě dál poselství lásky a soucitu, které inspirovalo svět po více než dva tisíce let.

Angela Merkelová, německá kancléřka

» Ukáže směr

Miliony věřících na tento okamžik čekaly, jejich naděje se nyní soustředí k novému papeži. Mnozí i mimo katolickou církev od něj očekávají, že jim ukáže směr v otázkách víry, ale i míru a spravedlnosti. Papeži přeji zdraví a sílu v jeho službě víře a blahu lidstva.

František Hylmar, Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova

» Prokázal skromnost

Volba kardinálů je vyjádřením důvěry k tomu, jak kardinál Bergoglio vedl svou arcidiecézi v Buenos Aires. Je to zároveň i vyjádření přání, aby v čele církve stál Jihoameričan, a snad i vyjádření důvěry ignaciánské tradici, která spojuje hlubokého ducha, vzdělání a životní realismus. Už v prvním vystoupení prokázal skromnost a blízkost k lidem.

Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

» Jezuité šíří vzdělání

Je to výrazná osobnost, která by mohla být inspirací pro mnoho Evropanů. Ve střední Evropě jsou proti jezuitům předsudky, ale je to řád, který šíří vzdělání a přinesl pro civilizaci hodně dobrého.

Jan Vokál, královéhradecký biskup

» Ochránce pokladu víry

Jako někdejší arcibiskup Buenos Aires byl nový papež znám jednoduchostí života a tím, jak moc mu záleželo na péči o chudé a sociálně potřebné. Zároveň vždy vystupoval jako rozhodný ochránce pokladu víry a nauky církve v zásadních morálních otázkách.

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL

» Síla církve ve třetím světě

Třetí svět je světem, kde katolická církev nejvíce prosperuje. Je to také otázka sociální, která je tam doménou katolické církve a ukazuje, že její sociální nauka je mnohem propracovanější než výstupy politických programů levicových stran.

Mladá fronta DNES | Rubrika: Nový papež | Strana: 4 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme