Expolicista, který je "náhodou" šéfem odboru, zajímá i opozici

12. 2. 2013

Veřejné zakázky kraje má na starosti expolicista, který odložil vyšetřování kontroverzního prodeje polikliniky v Příbrami. Podle hejtmana je to náhoda.


Jenže na úřadě byl dřív, než vyhrál výběrové řízení.

STŘEDNÍ ČECHY Současné vedení kraje a krajského úřadu čelí podezření, že lukrativní posty dává za odměnu. Minulý týden upozornil server Lidovky.cz na to, že šéfem nového odboru veřejných zakázek je bývalý policista, který vyšetřoval kontroverzní prodej příbramské první polikliniky, jejž v roce 2011 schválila radnice a tehdejší starosta Josef Řihák (ČSSD).
Pět dní před jeho zvolením hejtmanem kraje bylo vyšetřování odloženo a deset dnů poté, co Řihák usedl do hejtmanského křesla, vyšetřovatel případu Emil Mašanka od policie odešel. V lednu se pak zúčastní výběrového řízení na post šéfa nového odboru kraje.
Řihák souvislost mezi odloženou kauzou a novým Mašankovým zaměstnáním odmítá s tím, že bývalý kriminalista zvítězil v řádném výběrovém řízení, které vyhlásil ředitel úřadu Zdeněk Štětina.

Už v prosinci bylo jasno o tom, kdo odbor povede

Výběrové řízení bylo vypsáno 4. ledna a 21. ledna měla být uzávěrka přihlášek. Jenže v té době už s Mašankou na krajském úřadě dávno počítali.
„Představil (ředitel úřadu – pozn. red.) Bc. Mašanku z Odboru finančního a investic, který bude mít na starosti veřejné zakázky, výhledově bude odbor rozdělen a Bc. Mašanka bude řídit Odbor veřejných zakázek,“ cituje server Lidovky.cz zápis z interní porady vedení krajského úřadu už z 19. prosince. Zdroj z krajského úřadu MF DNES potvrdil, že Mašanka v době výběrového řízení na úřadě již působil.
„Pan Mašanka od prosince pracoval na oddělení veřejných zakázek krajského úřadu jako řadový referent a na poradě vedoucích odborů byl přítomen proto, aby se s ním mohli vedoucí odborů seznámit. Jedná se o zcela běžný postup, jelikož s oddělením veřejných zakázek přichází do styku většina odborů na krajském úřadě. Na pozici vedoucího odboru byl pan Mašanka vybrán na základě řádného výběrového řízení,“ říká mluvčí kraje Nicole Mertinová. Ze zápisu však vyplývá, že už v prosinci bylo jasné, že Mašanka bude odbor veřejných zakázek řídit. Mertinová to svaluje na špatou formulaci v pracovní verzi zápisu a dodává, že následného výběrového řízení se zúčastnilo sedm lidí a nikdo z nich nepodal stížnost na jeho průběh.
Odbor veřejných zakázek byl zřízen k 1. lednu, hlavně proto, aby zamezil možnému manipulování se zakázkami, jako tomu podle policie bylo za předchozího vedení kraje.

Záměr kraje narušují hned na začátku pochybnosti

Důvěryhodnost odboru, který má pomoci „čistší politice“ kraje, je už teď narušena okolnostmi výběru vedoucího, kterého radní jmenovali 4. února. To vadí i krajské opozici. „Je to podivná věc a zaujalo mě, že na poradě, která byla ještě před vyhlášením výběrového řízení, ředitel úřadu informoval, kdo kam nastoupí. To budeme chtít vysvětlit nebo vyvrátit,“ říká šéf klubu krajských zastupitelů ODS Raduan Nwelati.
S tím, že se o veřejné zakázky bude starat sám kraj a jeho úředníci, však principiálně souhlasí. Stejně jako zastupitelka za TOP 09 a STAN Helena Langšádlová, i když upozorňuje, že kontrola koncentrovaná do jednoho místa může vzbuzovat podezření. Zvlášť když pochybnosti vyvolává už samo obsazení postu vedoucího. „Nepochybně budeme pana hejtmana interpelovat, těžko si to můžeme vysvětlit jako náhodu,“ říká.
Koaliční partneři ČSSD a KSČM se touto otázkou ještě nezabývali, a to ani spolu, ani zvlášť. Prý o tom nepadlo jediné slovo ani na včerejším jednání krajské rady.

***

FAKTA O co šlo při prodeji I. polikliniky Příbram v čele se starostou Josefem Řihákem se v roce 2011 rozhodla prodat dvě historické budovy v centru, v nichž sídlila I. poliklinika. Místní ani lékaři tento krok nechápali a podepisovali petice. Následné výběrové řízení provázely pochybnosti, kritizovaly ho neúspěšné firmy, jedna se obrátila na policii. Ta pochybnosti i Řihákovy vazby na vítěznou firmu potvrdila, ale podezření z trestného činu ne, a tak vyšetřování odložila.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Čechy

Mladá fronta DNES | Rubrika: Střední Čechy | Strana: 2 | Autor: Alena Rokosová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme