Exekuce, které neožebračí?

18. 3. 2014

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Zamezit vysokým doprovodným nákladům, jeden z návrhu novely exekučního řádu, kterou budou v příštích dnech projednávat poslanci. Zároveň chtějí, aby se životní partneři dlužníků nemuseli bát o svůj vlastní příjem.

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka
--------------------
Podle odhadů zaplatí Češi ročně exekutorům až 60 miliard korun. To je třeba víc, než stát vydá na všechny dávky nemocenského pojištění, podpory v nezaměstnanosti a v hmotné nouzi. Většina financí jde na odměny advokátům.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
--------------------
Katka z dětského domova, koupila si mobilní telefon a pak sháněla peníze na splacení 55 tisíc korun. Paní Kateřina, za dvacetitisícový úvěr na auto měla zaplatit 100 tisíc. Nebo důchodkyně Růžena, dluh 150 tisíc. Půjčila si na pohřeb své dcery. Všechny tři spojuje jedno, exekuce. A z původních několika tisíc se stalo mnohonásobně víc.

Katka /11. 3. 2013/
--------------------
Mě nechali prostě volat pořád, i když jsem tam měla třeba ten dluh 20 tisíc.

osoba
--------------------
Kdybysem řekla vnoučatům, tak oni mně řekli, babi, my nemáme, my ti dát nic nemůžeme.

Kateřina /14. 8. 2013/
--------------------
Stalo se bohužel to, že jsem o tu práci přišla, nestačilo se doplatit 8 tisíc.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
--------------------
I přestože počet exekucí klesá, dlužníků jsou po celém Česku statisíce. Poslanci proto mluví o neudržitelné situaci. Dluhy podle nich lidé platit musí. Náklady spojené s exekucemi mají ale odpovídat výši pohledávky. A přesně to řeší novela exekučního řádu, která je ve sněmovně v prvním čtení. V případě dluhu do 10 tisíc by náklady na advokáta neměly přesáhnout 900 korun.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany, předkladatelka zákona /TOP 09/
--------------------
Chceme snížit počet exekucí, chceme umožnit dlužníkům, aby včas zaplatili své dluhy, a proto je potřeba snížit ty náklady.

Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu, předkladatel zákona /ČSSD/
--------------------
Už by se nemělo stávat, že když jedete načerno tramvají nebo metrem, tak z toho dluhu 20 korun by měly ty náklady na zastupování být ve výši 20 tisíc.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
--------------------
Druhý návrh zase řeší společné jmění manželů. Pokud má jeden z nich dluhy, na účet toho druhého už by exekutor neměl mít možnost sáhnout. Takové exekuce se navíc od začátku roku vztahují i na dluhy, které páru vznikly před svatbou. Změnu zavedl nový občanský zákoník.

Radek VONDRÁČEK, poslanec, člen ústavně-právního výboru /ANO/
--------------------
Ze své praxe jako advokát opravdu pozoruju, že to už jsem zaznamenal dva případy, že skutečně se ti lidé radši rozvedou.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/
--------------------
Pro mě rodina funguje jako celek a já osobně nepodporuju to atomizování rodiny, že něco může otec, něco matka.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka
--------------------
Pokud návrhy ve sněmovně projdou, tak by třeba Katka z dětského domova platila řádově nižší částku. S pohledávkou by se pak dokázala vypořádat během několika měsíců. Štěpánka Martanová, Česká televize.

Aneta SAVAROVÁ, moderátorka
--------------------
Dlužníků je každý rok méně, i tak jsou ale mezi nimi rekordmani. Třeba pražský podnikatel, který byl v loňském žebříčku Exekutorské komory na první příčce, má 209 exekucí. Na druhou stranu se zabavení majetku týká i těch, kteří dluží korunové částky. Třeba z 80 haléřů se může stát za 5 let 18 tisíc korun. To je případ ženy, která právě tak dlouho nepoužívala SIM kartu telefonní společnosti. A jak takový typický dlužník vypadá? Podle exekutorů je to muž ve středním věku z Moravskoslezského kraje, který dluží 83 tisíc. Naopak nejmíň neplatičů je ve Zlínském kraji a na Vysočině.

ČT 1 | 18.3.2014 | 19:00 | Pořad: Události

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme