Drobní investoři mají velkou šanci, že uniknou přísnějšímu zdanění

6. 10. 2011

Rozpočtový výbor odmítá prodloužení časového testu z půl roku na pět let Proti vládnímu návrhu jsou poslanci ze všech stran koalice

Radikální zhoršení podmínek pro drobné investory je zřejmě odvráceno. Poslanci rozpočtového výboru totiž odmítají původní záměr ministerstva financí a hodlají nechat současný stav, tedy fakticky nulové zdanění příjmů z drobného investování.
„Není zkrátka možné trh s cennými papíry takto přidusit a jsem ráda, že je možné s ministerstvem financí o této věci dále jednat,“ komentovala po včerejším jednání rozpočtového výboru sněmovny Helena Langšádlová (TOP 09) vládní návrh, který podmínky zpřísňuje.
Konkrétně jde o změnu takzvaného časového testu, tedy doby, která musí proběhnout mezi nákupem a prodejem cenného papíru, aby případný zisk investora nepodléhal zdanění. Dnes je tato doba šest měsíců a vláda navrhla prodloužení na pět let.
Názor Langšádlové sdílejí i poslanci ze zbylých dvou koaličních stran. „Na této věci je shoda. Proto připravíme komplexní pozměňovací návrh k  vládnímu návrhu daňové reformy. O jeho přesné podobě ale budeme teprve jednat,“ říká předseda výboru Pavel Suchánek (ODS) s tím, že k nějaké změně sporného ustanovení určitě dojde.
Příliš složitá administrativa Návrh již dříve vzbudil odpor odborníků. „Zvýší se pouze administrativa, a to jak na straně klienta, který bude muset při vystoupení z podílového fondu podávat daňové přiznání, tak i na úrovni státu při výběru té daně,“ komentoval původní návrh předseda Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš.
Problém, který nejspíše předčí samotné zdanění, je zejména evidence obchodů s cennými papíry, kterou by lidé kvůli daňovému přiznání museli vést. Technicky vzato, šlo by o něco mezi podvojným účetnictvím a evidencí skladových zásob. Podle odborníků je pravděpodobné, že by to většinu lidí odradilo, protože na vedení takové evidence by neměli kapacitu.
Po včerejšku však není nic ztraceno. I náměstek ministra financí pro daně a cla Ladislav Minčič na jednání výboru připustil, že tuto část návrhu je možné předělat. V tom byli poslanci iniciativní a na jednání už přišli s vlastními návrhy, zejména šlo o poslance VV. Do 100 tisíc bez daně?
„Chceme navrhnout zachování současné lhůty, případně její prodloužení jen na jeden rok. Dále zvažujeme určitý strop, do kterého by se příjmy z  prodeje cenných papírů nedanily. Mohlo by to být 50 až 100 tisíc ročně,“ řekl poslanec Michal Babák (VV). Babákovi a dalším poslancům za VV se přitom hned po jednání výboru podařilo sehnat poslance z ostatních koaličních stran, kteří jejich návrhy v hlasování, které proběhne příští středu, podpoří.
Směr, jakým se vydali poslanci, vítají zejména odborníci na kapitálový trh. „Preferujeme zachování lhůty na šesti měsících, ale byli bychom schopni přežít i jeden rok. Zavedení nezdanitelného minima jsme zvažovali, ale nakonec jsme tuto myšlenku opustili, protože by nezbavila většinu lidí nutnosti vést evidenci, což je možná horší než samotná daň,“ reagoval Beneš.
Přesně opačné pocity poslanecká aktivita budí na ministerstvu financí. „Je jistě pravda, že jsme ochotni vyjednávat, ale lhůta jednoho roku je podle mého odborného názoru přece jen příliš krátká,“ reagoval na návrhy Minčič.
Takový časový test by totiž neodpovídal záměrům ministerstva na co nejjednodušší zákon. Ideálně by měl být v zákoně pouze jeden test na veškeré druhy majetku. V současnosti existuje testů několik, přičemž navrhovaná lhůta pěti let se používá například pro prodej nemovitostí. Podle představ ministerstva by výčet druhů majetku mohl ze zákona zmizet. „Pokud by to tak bylo, uměl bych si představit lhůtu tři roky,“ říká Minčič.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme