Desatero je spíš ideál než realita

11. 9. 2013

Helena Langšádlová, druhá na kandidátce ve Středočeském kraji za Miroslavem Kalouskem.

Podle Kalouska budou volby střetem mezi TOP 09 a ČSSD a bude to boj o svobodu – jak je na tom se svobodou Praha, kde vládne topka ve spolupráci s ČSSD? Sociální demokracii postupně ovládá pan prezident a přece víte, že demokratický systém je postaven na dělbě moci. Vždycky je rizikem, když se moc koncentruje do jedněch rukou.

* Jen mi nejde do hlavy, že se stranou, kterou postupně ovládá pan prezident a která je ohrožením svobody, můžete tak úzce spolupracovat při řízení hlavního města.

Tak politika nikdy není o ideálních řešeních. Podařilo se uzavřít koalici, respektive tichou podporu naší vlády v Praze, protože se ukázalo, že spolupráci s ODS v Praze s těmi vazbami nebylo možné udržet. A já jsem dokonce přesvědčená, že sociální demokracie je demokratickou stranou – ale jde o to, aby pan prezident neovládl celou levici, a o to, aby se neudělal celý blok, který by mohl dokonce přicházet s ústavními změnami.

* Rezolutně popíráte jakékoliv možnosti spoluvládnutí s ČSSD po volbách, zároveň nenacházíte nit suchou na ODS – s kým chcete případně spoluvládnout?

Já věřím, že dosáhneme velmi dobrých volebních výsledků...

* Jedenapadesáti procent?

To asi nikoliv, ale věřím, že najdeme koaliční partnery.

* Stále to berete tak, že ODS je pro vás případný prioritní koaliční partner?

My se v tuto chvíli nevymezujeme vůči žádné další politické straně...

* Vůči ČSSD jste se vymezili, řekli jste, že s ní nikdy nepůjdete do koalice.

To ano, ale teď chceme zejména oslovit naše voliče s naším programem, a to je to, nač se zaměřujeme.

* Chápu, ale ptám se, zda ODS je pro vás případný prioritní partner.

Samozřejmě, že s touto stranou máme společné programové body, na druhou stranu jsme přesvědčeni, že jsme strana založená na našem hodnotovém desateru, na principech, které jsou úplně jiné než ODS, která je spíše stranou zájmů než idejí.

* Cituji z vašeho desatera: „Prosazování politických cílů hrubostí a zlovolným osočováním odmítáme.“ Jak to jde dohromady s Kalouskovým vystupováním?

Tohle je takový ideál, ke kterému chceme směřovat.

* Vaše hodnotové desatero tedy není to, čím se řídíte, ale co je vaším ideálem.

Samozřejmě. Každý ideál je něco, k čemu se chcete přiblížit.

* Co bylo největší chybou TOP 09 v uplynulém období?

Věnovali jsme málo energie na to, abychom lidem reformy vysvětlovali. Tam jsme určitě udělali mnoho chyb.

* NKÚ vydal zprávu, že systém pro výplatu sociálních dávek byl výrazně předražen, zhruba o jednu a půl miliardy korun; systém sKaret stál daňové poplatníky přes 80 milionů. Jaký z toho máte pocit?

Omlouvám se, tu zprávu NKÚ jsem nečetla. Ale mám velmi rozpačitý pocit z toho, že ten předchozí OK systém byl v provozu 17 let, nikdy nebyl vysoutěžen a mnozí zaměstnanci vyprávějí o tom, že ta kampaň proti novému systému byla vedena touto firmou.

* Jiní zaměstnanci mně vyprávěli o tom, kolik chyb nový Drábkův systém vykazuje.

Ten systém určitě má chyby a měl se zlepšovat, o tom není pochyb. Navíc, pokud vím, v tuto chvíli se má znovu vysoutěžit. Tak nechť se vysoutěží a nechť to vyhraje firma, která dá nejlepší nabídku tak, aby to pro stát bylo výhodné.

* Ale ty peníze jsou fuč, že?

Nejdříve bych se ráda seznámila s tou zprávou NKÚ.

* Byl tu zaveden systém, který nebyl řádně vyzkoušen, první zkouška přišla až v ostrém provozu, NKÚ vyčíslil předražení zakázky, o chybách toho systému víme obě a – vidím hrozně málo pokory. Cítí tady někdo zodpovědnost?

Určitě. Za to, že zpočátku byly chyby, z toho nikdo radost nemá a určitě to není dobře.

* Systém sociálních karet byl z vašeho pohledu povedené dílo?

Bezpochyby měl nedostatky a měl se korigovat, ne rušit.

* Ovšem je-li výsledkem to, že se do projektu investovalo mnoho desítek milionů a pak se zrušil, není to dobrý výsledek.

Ale za tu samou dobu se výrazně víc ušetřilo na distribučních nákladech...

* Kolik se zaplatí na pokutě za odstoupení České spořitelně?

To je ale zodpovědnost těch, kteří hlasovali pro zrušení. Jsme přesvědčeni, že to vzniklo pod nějakým tlakem a pod spoustou nepravdivých informací.

* Prostě měli jste projekt, který nevyšel, a čekám, že řeknete: Udělali jsme moře chyb.

Určitě start nebyl dokonalý, chyby při zavádění byly, ale rušit se neměly.

* Jaký je vztah TOP 09 k živnostníkům?

Sama jsem byla živnostníkem a víme, že na živnostnících stojí velká část naší ekonomiky. V našem programu bude dále podpora systému tak, jak je v tuto chvíli nastaven. Někomu se to může zdát málo, ale viděla jsem i analýzy podpory OSVČ napříč Evropou a ty naše jsou jedny z nejvyšších. V čem vidím problém, je spousta administrativy, a tam bychom měli výrazně a konkrétními kroky změnit podmínky.

* To, co jste dělali směrem k živnostníkům v průběhu minulého roku, pokládáte za podporu? Mnozí z nich nabyli pocitu, že bojem proti paušálům a švarcsystému jste jim vyhlásili válku.

Švarcsystém je de facto nekalou konkurencí, kde je znevýhodněn ten, kdo má zaměstnance.

* Vaším cílem je tedy vymýtit ho?

Pokud je někdo zaměstnáván na švarcsystém, je potřeba to rozlišit.

* A kdo to bude rozlišovat?

Musí to být úředníci, ale podle jasných pravidel...

* Čili tyto kontroly budete dál podporovat?

V té míře, aby nebyli současně šikanováni ti, kteří pracují na živnostenský list a jenom třeba po nějakou dobu fakturují nějakému podnikateli.

* Pokud jde o váš lítý boj za snížení daňových paušálů...

V tuto chvíli žádné změny oproti stávajícímu stavu nebudeme navrhovat.

* S platností od začátku letošního roku jste prosadili, aby se některé paušály omezily a aby živnostníci využívající paušálů nemohli uplatnit slevu na manželku a daňové zvýhodnění na děti. Proč by si měli živnostníci myslet, že jste jejich strana?

Ale důvodem pro tyto změny byl fakt, že tato skupina daňových poplatníků odvádí čím dál méně až téměř nic do státního rozpočtu. To je zkrátka realita. Navíc stát skrze slevy na dani více vyplácí této skupině. Například při příjmu asi 400 tisíc korun, máte-li manželku a třeba tři děti, tak nejenže nezaplatíte daně, ale ještě vám stát v rámci slevy na daně peníze vrací.

* Když se v průběhu letošního roku prapodivně měnilo vedení Ústavu pro studium totalitních režimů, vaše strana skoro necekla – vy jste jako konzervativci na ten hodně nekonzervativní postup neměli názor?

I mezi našimi kolegy jsou historici, jako je Zdeněk Bezecný, se kterým jsme samozřejmě tu situaci konzultovali a ty informace nebyly tak černobílé.

* Mluvím o tom, že nová ředitelka nebyla vybrána na základě výběrového řízení, ale na základě práce, která byla částečně plagiátem.

Omlouvám se, já tuto informaci nemám.

* Vy nevíte, že se na pozici šéfa ÚSTR nekonalo výběrové řízení?

Omlouvám se, nevím.

* Mluvím tady o obsazení šéfovského křesla v ústavu, který spravuje unikátní archivní dokumenty z naší historie, a mluvím o tom s konzervativní političkou, místopředsedkyní partaje, která se podílela na vládě. A ta politička mi říká, že o tom neví?

Já jsem se této otázce tolik nevěnovala a opravdu nevím, jak tam proběhlo výběrové řízení.

* No, neproběhlo. Paní místopředsedkyně, že vy si ze mě střílíte?

Ne. Já jsem to určitě v té době sledovala, ale detaily personálních otázek mi nejsou známy. Pro mne třeba paní Šustrová je člověk, který má mou důvěru.

* Opravdu si myslíte, že způsob jmenování ředitelky tohoto typu ústavu s takovým množstvím zásadních archivních dokumentů je detail personálních otázek?

Myslím, že rozhodující je, jak bude ten ústav pracovat. To je to, co je v tuto chvíli důležité.

* Novým náměstkem podivně dosazené ředitelky je pan Hazdra – bývalý člen TOP 09. Vypadá to, jako by se v ústavu topka chytla drápkem přes náměstka a byla tím uspokojena. Nebo jak jinak si to mám vysvětlit?

Rozhodně ne takto, nikdy jsme nejednali s panem Hazdrou. Asi by bylo vhodné zeptat se mého kolegy Zdeňka Bezecného, který je historik a...

* Badatel Radek Schovánek řekl pro Týden. cz toto: „Odpolitizování ústavu má podle mých informací proběhnout tak, že odvolají doktora Eduarda Stehlíka, náměstka pro vědu, známého a uznávaného historika, člověka, který nikdy nebyl členem žádné strany, a na jeho místo dají Zdeňka Hazdru z TOP 09, který nemá vědeckou hodnost, je členem vládní strany a ten to má řídit.“

Myslím si, že tohle je naprosto nesmyslná konstrukce.

* Výsledek je, že doktor Stehlík je pryč a váš člověk sedí pod nesmyslně dosazenou šéfkou v Ústavu pro studium totalitních režimů.

Nikdy jsem o tom s panem Hazdrou nemluvila.

***

Helena Langšádlová Narodila se 14. října 1963 v Praze. Vystudovala průmyslovku, obor vodohospodářské stavby. Pracovala na stavebním úřadě, od roku 1990 až 1998 byla majitelkou penzionu. V roce 2010 uzavřela studium politologie na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů. Od roku 1998 do roku 2006 byla starostkou Černošic u Prahy (za KDU-ČSL). Působila i jako středočeská zastupitelka. V roce 2010 se stala poslankyní za TOP 09, nyní je místopředsedkyní strany.

PŘÍMO K VĚCI s Barborou Tachecí Jejíma očima Místopředsedkyně TOP 09 v řadě věcí zabodovala: je elegantní (černobílá barevná kombinace je sázkou na jistotu), je příjemná („Jak se máte?“ stihne říci dřív než vy a její úsměv je téměř permanentní), má vkus (od jejího prstýnku s velkou perlou jsem nemohla odtrhnout oči) a oplývá roztomilými nedokonalostmi (v kabelce má čurbes velmi podobný mému a po výkonu se mnou šla před budovu na relaxační cigaretu). Místopředsedkyně TOP 09 dělá, co může. Jenže někdy toho nemůže moc. Třeba když má obhajovat některé kroky svých stranických kolegů, u kterých se topce tak nějak daří dělat, že se jí netýkají. Po zážitcích s bývalou ministryní kultury jste ale i tak vděční, že proti vám sedí žena schopná věty formulovat a budící dojem jakési rozumnosti, se kterou by asi mohlo být docela prima jít na kafe. Ve volném čase ulítává na scrabblu a akvaaerobiku: „Cvičíte ve velkém tempu podle hudby a ve vodě. Do bazénu v Černošicích chodím už řadu let. Vřele doporučuji, vyplaví se vám endorfiny, máte dobrou náladu a pak můžete jít do politiky,“ směje se. Ve Sněmovně prý nikdy nezažila nějaký harassment nebo urážku souvisící s tím, že není členkou většinové machistické party: „Ne, ne, takhle já to nevnímám... žena se musí prosadit svými názory a tím, jak pracuje.“ No řekněte sami: Co by byl život bez snů?

Foto popis | Mladá fronta DNES | Rubrika: Publicistika | Strana: 12 |

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme