Další klíčové zákony na programu sněmovny

23. 10. 2012

Jan ZIKA, moderátor
--------------------
Vládní koalici čekají ve sněmovně těžké chvíle i při projednávání dalších zákonů.


 

 

Na programu říjnové schůze je prováděcí zákon k důchodové reformě vetovaný prezidentem nebo, jak už jsem říkal, opozicí kritizované církevní restituce. Poslanci by měli řešit například i rozpočet na příští rok.

redaktorka
--------------------
Z víc než 130 bodů, které mají poslanci zařazené na programu říjnové schůze, jich vyčnívá hned několik. Před poslanci je hlasování o prováděcím zákonu k důchodové reformě. Ten vetoval prezident Klaus. A koalice potřebuje k jeho přehlasování 101 hlasů, které ale ani v tomto případě nemá jisté. Navíc se ukázalo, že pokud by prováděcí norma neprošla, stát by mohl kvůli chybě v důchodové reformě přijít o miliardy ročně.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/
--------------------
Pokud nebude odstraněna ta legislativní chyba, která tam v tuto chvíli je, tak si myslím, že musíme jednat o odložen účinnosti.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Chraň vás ruka Páně uvažovat o té variantě, že byste bez zákona, jenom pomocí nějaké vyhlášky, rozhodovali o toku veřejných peněz do finančních fondů.

redaktorka
--------------------
Další veto, tentokrát senátní, budou muset poslanci přehlasovat, aby prošly církevní restituce. S těmi mají zase problémy zákonodárci z koaliční LIDEM.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /LIDEM/
--------------------
Politická strana LIDEM rozhodně nechce položit církevní restituce. Chtěli jsme pouze odložit hlasování poté, co bude schválen konsolidační balíček.

redaktorka
--------------------
Se schválením daňového balíčku je svázané i projednávání rozpočtu na příští rok. To má sněmovna taky na programu. Ministr Kalousek už ale řekl, že řešit rozpočet je možné až po hlasování o daních. Poslanci by na nadcházející schůzi měli projednat například i státní záruku za půjčku České národní banky Mezinárodnímu měnovému fondu.

ČT 24 | 23.10.2012 | 06:00 | Pořad: Zprávy |

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme