Ze Džbánu by mohla být druhá Ladronka

11. 5. 2015

Areál kolem přírodního koupaliště Džbán u Divoké Šárky by mohl znovu sloužit pro kulturní a volnočasové aktivity. Uvedl to starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Džbán by byla ochotná provozovat sama radnice, podmínkou však je, aby jej magistrát koupil od majitele nebo aby s vlastníkem vyjednal směnu za jiné pozemky. Do areálu přírodního koupaliště by se tak mohla přesunout část akcí pořádaných třeba na Ladronce.

„Ladronka je už nyní velice vytížená, každý víkend se tu konají akce a místní lidé jsou z toho unavení,“ řekl starosta. Přesun akcí ke Džbánu by prý byl optimálním řešením. „Džbán totiž historicky sloužil pro koncerty, srazy a jiné podniky,“ řekl Kolář. Podle radního Jaromíra Vaculíka Praha 6 na koupi pozemků nemá peníze. „Cestou je podle mě směna, tu ale může uskutečnit pouze magistrát,“ řekl.

Majitel areálu, společnost Molepo, v lokalitě plánoval bytovou výstavbu. Projekt však narazil na nesouhlas místních a městské části. Vlastníkovi se navíc nepodařilo prosadit změnu územního plánu, která by výstavbu umožnila. Magistrát proto nedávno oznámil, že bude o získání pozemků usilovat. Molepo získalo pozemky od někdejšího podniku Pražská kanalizace a vodní toky. Na břehu, který slouží jako koupaliště, chtěl developer postavit bytové domy. Přestavba se měla dotknout chátrající budovy, kde plánoval vytvořit místo pro bydlení. Místo parkoviště nedaleko kempu měly vyrůst výškové budovy s výhledem na Prahu a do údolí Divoké Šárky.

Projekt počítal s novým krytým i venkovním sportovištěm. Území okolo nádrže, které je považováno za vstupní bránu do Šáreckého údolí, ale chrání stavební uzávěra. Podle nynější podoby územního plánu lokalita slouží výhradně odpočinku a rekreaci.

Mladá fronta DNES, 11.5.2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme