Zastupitelé Prahy 8 odmítli pojmenovat náměstí po Arnoštu Lustigovi

11. 3. 2015

Libeň pro nás znamenala svět. Tak v jednom rozhovoru popisuje Arnošt Lustig čtvrť, ve které vyrůstal. V roce 2016 by přední český spisovatel 20. let oslavil 90. narozeniny. S návrhem pojmenovat podle spisovatele nové náměstí, které vznikne na prostoru před nově budovanou radnicí Prahy 8 na Palmovce přišla opoziční TOP 09.

„Po schůzce se synem pana Lustiga Pepim jsme se shodli na záměru pojmenovat náměstí u Palmovky po jeho slavném otci. Lustig totiž strávil velkou část svého dětství před odchodem do Terezína právě za rohem od nové radnice, v ulici Sokolovská“, říká zastupitelka Dana Kvačková (TOP 09).

Jediný opoziční návrh, který byl na březnovém Zastupitelstvu městské části projednáván, však smetli ze stolu zástupci koalice. „Je nám velice líto, že koaliční zastupitelé nejsou schopni s námi konstruktivně spolupracovat i na tak apolitickém a zároveň důležitém návrhu jako je památka na Arnošta Lustiga. Máme za to, že náměstí před budoucí radnicí by bylo pro Lustigovu připomínku ideálním a důstojným místem,“ podotýká Dana Kvačková.

Arnošt Lustig se narodil 21. 12. 1926 v pražských Vysočanech. Od dvou let však žil v Libni, v ulici Sokolovská, kde prožil léta před odchodem do Terezína v roce 1942. Prošel Osvětimí a Buchenwaldem, ale v dubnu 1945 se mu jako zázrakem podařilo uprchnout z transportu smrti. Lustig tuto zkušenost zpracoval ve své spisovatelské tvorbě. Za své dílo byl několikrát oceněn doma i v zahraničí, Státní cenou za literaturu (1967), cenou Karla Čapka (1996), cenou Franze Kafky (2008), byl zároveň nominován na prestižní Pulitzerovu cenu (2008) a Man Booker cenu (2009). Zemřel v Praze 26. 2. 2011.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme