Pražský krajský sněm TOP 09 nominoval na funkci předsedy TOP 09 europoslance Jiřího Pospíšila

5. 11. 2017

V Tyršově domě proběhl krajský sněm TOP 09 Praha, který volil delegáty na sněm celostátní a rovněž rozhodoval o nominacích do celostátních funkcí. Europoslanec Jiří Pospíšil přijal nominaci z pražských regionů na předsedu TOP 09. V tajné volbě získal podporu 74 delegátů z celkových 96. Europoslanec Luděk Niedermayer ve své řeči informoval delegáty o tom, že se rozhodl vstoupit do TOP 09, protože je přesvědčen, že proevropská TOP 09 má své zřetelné postavení na české politické scéně a v jednotlivých členech vidí opravdu značný intelektuální potenciál, na kterém se dá velmi dobře stavět. Delegáti krajského sněmu také rozhodli o uspořádání krajské ideové konference v lednu 2018 a sněmu s předpokladem konání na začátku února 2018.

Europoslanec Jiří Pospíšil, kandidát na předsedu TOP 09, ve svém projevu mimo jiné uvedl: „Je velmi důležité získat silné osobnosti do komunálních voleb ve všech regionech naší země a první zatěžkávací zkouška čeká na TOP 09 už za rok. V dalších komunálních volbách musí TOP 09 udržet pozice, posílit, vyhrát volby v Praze a mít pražského primátora. Jsem přesvědčen a zavazuji se dnes k tomu, že jde o realizovatelný výsledek společných kandidátek do komunálních voleb a Senátu nejlépe ve spolupráci s KDU-ČSL a STAN. Bez velkorysosti a pokory to nepůjde, ale spolupráce je pro budoucí úspěch klíčová. Již dnes 7 europoslanců za TOP 09, STAN a KDU-ČSL dokazují, že se dá velmi dobře spolupracovat. Na tomto půdorysu bychom měli usilovat o společnou kandidátku do Evropského parlamentu,“ sdělil delegátům Jiří Pospíšil. Zmínil také, že TOP 09 má dobrý program, ale je málo pravděpodobné, že se jej podaří realizovat. Přesto v něm jsou konkrétní pozitiva, jimiž můžeme voliče oslovit.

Kromě volby delegátů se větší část jednání věnovala výsledkům parlamentních voleb. Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg apeloval na to, že důležitá je budoucnost. „Nemá smysl hledat hvězdu a spasitele. TOP 09 můžeme zachránit jen my sami a to všude – od Chebu až do Uherského Hradiště.“

Delegáty sněmu také pozdravili pozvaní hosté, kteří hodnotili výsledky voleb. Europoslanec Jaromír Štětina uvedl, že je hrdým zástupcem TOP 09 v Evropském parlamentu a za TOP 09 byl do EP zvolen. Praha je město evropské a krásné, je srdcem Evropy a mohla by být i symbolem evropské jednotnosti a musíme zachovat její evropanství,uvedl europoslanec Štětina. Mezi zástupci stran, kteří přišli pozdravit delegáty, byla Olga Sommerová (LES), která hovořila především o ohrožených hodnotách demokracie, dále pak zástupce STAN europoslanec Stanislav Polčák a Jan Wolf z KDU-ČSL. Mezi hosty byli také zástupci stran, které podpořily pražskou kandidátku TOP 09 nominací svých zástupců a to Jan Bárta (Koruna Česká), Jiří Domlátil  (KAN) a Jiří Witzany (SNK- ED).

Nominaci na post první místopředsedkyně TOP 09 obdržela poslankyně Markéta Pekarová Adamová a další nominace do celostátního vedení mají senátor Tomáš Czernin (do předsednictva TOP 09), starosta MČ Praha-Libuš Jiří Koubek a pražský předseda TOP 09 Martin Dlouhý (do výkonného výboru TOP 09).

Petr Kučera, krajský manažer TOP 09 Praha

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme